Persoonlijk27 april 2018

6

Koningsdag 2018

Vanmorgen in alle vroegte (6.15 uur zei de gek) ging ik al op naar de plaatselijke vrijmarkt. Met een volle auto vertrok ik om ter plekke te kleine baby- en kinderkleren en al het niet meer gebruikte speelgoed te verkopen. Al met al ging het niet slecht, maar het plekje was achteraf gezien niet het beste plekje. Misschien ga ik nog een keer in de herkansing, maar dat weet ik nog niet zeker.

Gelukkig kreeg ik morele ondersteuning van vriend, kinderen en ouders. En aan het begin van de middag pakten we de boel weer in. Met een winst van 160 euro – waar dan natuurlijk weer wat af ging om een Little People dierentuin mee te betalen, zo gaat dat – vertrokken we vervolgens naar het centrum van Nijverdal. We sprongen in het springkussen, struinden nog wat kraampjes af en aten een ijsje bij Bonvanie. Op het plein staat zoals ieder jaar een grote boekenkraam waar je drie boeken voor vijf euro kunt kopen. Kinderboeken zijn drie voor een euro. Ik ging uiteraard met een stapeltje mee naar huis.

Nico Dijkshoorn – Kleine dingen

Een man loopt door de stad. Hij wandelt over de markt, langs een kiosk, loopt binnen bij IKEA – het is een gewone dag, in een gewone stad. Dijkshoorn loopt met hem mee. En overal ziet hij kleine dingen. Een dode meeuw. Een lekke band. Een kartonnen doos. Hij denkt aan zijn jas, herinnert zich zijn helden en filosofeert over zijn favoriete vogeltjes. Aan het eind van de dag, is hij weer een dag verder – maar de betekenis daarvan valt niet te onderschatten.Lilian Blom – Slagschaduw

Het leuke aan boeken kopen op een boekenmarkt of rommelmarkt is dat je voor die kleine prijsjes eerder geneigd bent om boeken te kopen van auteurs van wie je nog nooit gehoord had. Zo ook met Lilian Blom, zo op het eerste gezicht zei het mij helemaal niets. En toch sprak de omslag en de achterflap mij aan.

Koos is sinds kort overgeleverd aan de regels en grillen van het bejaardentehuis. Een kwelling voor een vrouw die gewend is haar eigen leven te bestieren en die dankzij haar zelfstandigheid en daadkracht de verschrikkingen van de oorlog heeft overleefd. Tijdens het leegruimen van het ouderlijk huis stuiten haar kinderen op een blikken trommel vol documenten en foto’s. Met zachte hand dwingen ze hun moeder over het verleden te vertellen, waardoor oude nachtmerries en pijnlijke herinneringen in volle hevigheid terugkeren. Koos wordt heen en weer geslingerd tussen onmacht en onverzettelijkheid en ondergaat alles lijdzaam, totdat ze meent een oude vijand tegengekomen te zijn die de strijdlust van weleer in haar aanwakkert

Julian Barnes – Het tumult van de tijd

Nu besef ik mij des te meer dat ik de andere twee ongelezen boeken van hem uit mijn kast moet gaan lezen. Trouwens, ik zie dat dit boek bij de grote blauw B maar liefst 37 euro kost….!

‘Het tumult van de tijd’ van Julian Barnes speelt zich af in jaren dertig, wanneer een jonge man – aanstormende componist, toegewijde huisvader – met een ingepakt koffertje bij de lift van een flatgebouw in Leningrad staat: Dmitri Sjostakovitsj. Hij wacht er de hele nacht, nachtenlang, in de overtuiging dat hij opgepakt zal worden en afgevoerd naar het Grote Huis. Geen enkele beroemdheid die hij in de afgelopen tien jaar heeft ontmoet, kan hem nu helpen. En weinig mensen die naar het Grote Huis worden afgevoerd, komen ooit terug.

Judith Koelemeijer – Het zwijgen van Maria Zachea

Sandra maakte mij nieuwsgierig naar de boeken van Koelemeijer, dus die naam had ik recent opgeslagen in mijn geheugen. Het boek verdween binnen een oogopslag op mijn stapeltje.

Het is 1989. Moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Niemand weet wat ze denkt of begrijpt. Haar twaalf volwassen kinderen besluiten om beurten voor haar te zorgen. Jarenlang zijn ze hun eigen weg gegaan. Nu brengt moeder hen weer samen. ‘Het zal niet lang duren’, zeggen ze tegen elkaar. Maar de oude moeder weigert te sterven. Acht jaar lang zit ze stil voor het raam. Steeds brozer en langzaam vergroeiend met haar stoel.
Judith Koelemeijer raakte geïntrigeerd door het beeld van de zwijgende moeder – haar oma – en ging op zoek naar de geschiedenis van haar familie. Ze vroeg zich af wat de twaalf kinderen dachten over hun moeder, nu ze avond aan avond tegenover haar zaten. Wat wisten ze van haar? Wat wisten ze eigenlijk van elkaar? Hoe keken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig?
Hun verhalen zijn onthullend. Want hoe dicht ze vroeger ook op elkaar leefden, de broers en zussen blijken elkaar nauwelijks te kennen. Iedereen hield zijn zorgen voor zichzelf en zweeg. En alle twaalf bewaren, zonder het van elkaar te weten, volstrekt andere herinneringen aan hoe het destijds was. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen ze elk hun eigen verhaal: de keurige oudste dochters die zo laat trouwden, de ‘professoren’ die in de stad studeerden, de ‘werkers’ die het hoveniersbedrijf van hun vader overnamen, de ‘kleintjes’ die de vrijheid veroverden.

Jeffery Deaver – Idolaat

Een heerlijke thriller die ik stiekem een beetje voor mijn moeder maar ook voor mijzelf heb gekocht.

Kayleigh Towne is een beeldschone en wereldberoemde singer-songwriter, en Edwin Sharp haar grootste fan. Als Kayleigh een van zijn vele brieven beantwoordt met een standaardbrief, ondertekend met ‘kusjes, Kayleigh’, weet Edwin zeker dat ze ook van hem houdt en dat ze haar nieuwe hit ‘Your Shadow’ speciaal voor hem heeft geschreven. Niets wat Kayleigh en haar advocaten tegen hem zeggen kan hem van het tegendeel overtuigen.
Dan krijgt Kayleigh een anoniem telefoontje. Het eerste couplet van ‘Your Shadow’ klinkt in haar oor en vlak daarna komt een van haar crewleden op gruwelijke wijze om het leven. Kayleigh schakelt de hulp in van Kathryn Dance, die als kinesisch expert bij de California Bureau of Investigation werkt. Als er meer telefoontjes volgen, en meer moorden, zet Kathryn al haar vaardigheden in om de dader te vinden. Maar iets zegt haar dat dit niet de gruweldaden zijn van een doorsnee stalker…

Voor de kinderen, en uiteraard een beetje voor mijzelf, kocht ik een prentenboekje Daar buiten loopt een schaap van Mies van Hout, Lotje van Jaap ter Haar en Oeroeg (klassieker!) van Hella Haasse.

Wat hebben jullie vandaag gedaan? 

6 thoughts on “Koningsdag 2018

  1. Leuk! Ik zat te denken wat wij misschien ook maar eens op de vrijmarkt moeten volgend jaar met al dat speelgoed haha. Het was hier in Kampen/Ijsselmuiden trouwens best wel groot en heel druk.

    1. Oh, je weet niet wat je overkomt Annemieke! Ik vond het een hele beleving, wil gerust nog een keer staan maar dan wel met iemand samen. Is stukken gezelliger ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *