Romans en literatuur

Het huis met de geesten van Isabel Allende

Het huis met de geesten is de debuutroman van Isabel Allende. Het boek waarmee ze in een klap wereldwijd bekend werd. Ik maakte kennis met Allende door het lezen van Eva Luna en Eiland onder de zee en was meteen verkocht.

Esteban Trueba

Het huis met de geesten is een familiekroniek dat drie generaties beschrijft. Het begint allemaal met Esteban Trueba die ondanks zijn armoedige komaf zich weet op te werken tot een respectvol en rijk man. In zijn jonge jaren heeft hij de liefde van zijn leven, Rosa de Schone, verloren. Na een tijd alleen te zijn geweest komt hij tot het besef dat het tijd wordt een vrouw te zoeken. Hij komt uit bij het kleine zusje van Rosa, de eigenzinnige Clara.

Samen betrekken ze het huis op het landgoed De drie Maria’s. Dit is het landgoed waar Esteban al een tijd alleen heeft gewoond en gewerkt om het land daar te krijgen waar het op dat moment is: winstgevend. Hij regeert met harde hand, geen enkele arbeider durft tegen hem in te gaan. Zo kan het ook gebeuren dat hij voor de komst van Clara zich nog wel eens vergreep aan weerloze jonge meisjes, met een paar onwettige kinderen als gevolg. Door de komst van Clara wordt Esteban wel wat milder, maar hij blijft nog steeds met harde hand regeren. De kloof tussen arm en rijk blijft wat hem betreft volledig in tact.

Clara houdt zich op haar beurt bezig met paranormale activiteiten en waarzeggerijen. Het land kan haar niet zoveel deren, dat laat ze over aan Esteban. Ze is mysterieus en interessant, het lijkt alsof ze aan niemand toebehoort. Samen met haar krijgt Esteban een dochter, Blanca, en tweelingjongens Jaime en Nicolas.

Blanca groeit op De drie Maria’s en ontwikkelt een innige band met arbeiderszoon Pedro. Door de vriendschap is het voor Blanca soms onbegrijpelijk hoe gevoelloos haar vader kan doen. De kinderlijke vriendschap met Pedro zal zich ontpoppen tot een hartstochtelijke liefde die hun leven zal bepalen.

Het huis met de geesten

De bijzondere familie leeft namelijk in roerige tijden in Chili. Het socialisme is in opkomst en zorgt voor spanningen overal in het land. Er volgt een militaire coup waarna er een hartverscheurende en beangstigende tijd volgt. Het lijkt haast toeval dat ik De winter voorbij aan het lezen ben en op sommige momenten deze revolutionaire geschiedenis aangestipt wordt. De politieke onrust in het land zorgt voor een verdeling binnen de familie Trueba. Het zorgt voor ontroerende, meelevende maar ook voor mooie en beangstigende momenten want hoe kan Esteban ervoor zorgen dat zijn kinderen zijn politieke wegen ook bewandelen? En wat zijn de consequenties wanneer zij afwijken?

Ik vind het zo mooi gedaan hoe Allende deze landsgeschiedenis heeft verwerkt in een verhaal dat  op geen enkel moment gaat vervelen, een geschiedenisles is nog nooit zo boeiend geweest. Dit komt mede door de wijze waarop Allende met vertelperspectieven weet te spelen, want ze switcht tussen personages en in tijd. Het zorgt voor een aangename afwisseling, hoewel ik altijd een bepaalde voorkeur voor een verteller heb had ik dit deze keer niet. Alle personages zijn levendig en uiterst interessant. Sommige zijn juist opmerkelijk eigenaardig en dat maakt de afwisseling juist zo leuk.

Wat mij betreft heeft Het huis met de geesten alles wat ik zoek in een boek, prachtig! Wellicht een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen, aanrader!

Dit boek telt mee voor mijn Read the world-project!

5 thoughts on “Het huis met de geesten van Isabel Allende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *