Spanning

De vrouw in het raam van A.J. Finn

Toen ik nog een klein meisje was, zag ik per abuis een stukje van de indrukwekkende film IT van Stephen King. Nog steeds krijg ik kriebels van clowns. Nu ik ouder ben en er beter over kan nadenken vraag ik mij af wat het nu is wat ik precies zo eng vond. Laat dit nu net het punt zijn waar het ook in De vrouw in het raam over gaat van Finn: het niet geloofd worden.

Anna is een jonge vrouw maar heeft door een traumatische gebeurtenis in haar leven een psychische stoornis ontwikkeld, namelijk agorafobie. Ze durft haar huis niet meer uit en is al bijna een jaar niet meer buiten geweest. Haar man en dochter zijn het huis uitgegaan en de enige met wie ze (oppervlakkig) contact heeft, is haar huurder.

Haar tijd brengt ze door achter de computer, waar ze op een forum voor mensen met agorafobie de psycholoog uithangt. Een beroep dat ze ook daadwerlijk heeft uitgeoefend, dus ze helpt de mensen op het forum echt voort. Het is alleen jammer dat ze zichzelf niet kan helpen. Met behulp van veel wijn en zwart-wit films komt ze de dagen wel door. De overige tijd spendeert ze met het begluren van mensen in de buurt. Het is een eenzaam, klein wereldje waarin Anna leeft.

Onlangs zijn er nieuwe buren gekomen in het huis tegenover haar. Het betreft een echtpaar en een jonge zoon. Ze maakt kennis met de moeder en de zoon en op dat moment raakt ze een beetje geobsedeerd door hen. Op een avond ziet ze een moord gepleegd worden, maar wanneer de hulpdiensten arriveren is er geen enkel bewijs dat er iets gebeurd is. Niemand gelooft haar, niemand heeft wat gezien en iedereen twijfelt aan haar mentale gesteldheid.

Is Anna nu echt gek geworden? Ze gaat aan zichzelf twijfelen, maar blijft  ondanks de grote hoeveelheden wijn die ze verorbert in combinaties te heftige medicatie, in zichzelf geloven. Ze weet wat ze gezien heeft, maar hoe gaat ze dat bewijzen?

Niet is wat het lijkt

Naast deze twijfelachtige en spannende zoektocht naar de waarheid zitten er in De vrouw in het raam veel meer mysterieuze raadsels te ontrafelen. Anna is een intelligente vrouw, maar hoe zit het nu precies dat ze haar huis niet meer uit durft. Hoe kan het zo zijn dat ze zoveel andere mensen weet te helpen, maar zichzelf niet? Ik vraag mij af wat er gebeurd waardoor ze de realiteit niet meer onder ogen durft te komen, geconfronteerd te worden met haar eigen falen.

Het is niet zo dat Anna helemaal van de wereld is, ze oogt juist als een stabiele, intelligente vrouw die graag mensen helpt. Op dat punt ben je als lezer ook snel geneigd haar te geloven wanneer ze de moord gepleegd ziet worden. Door haar gedrag wordt ze juist steeds ongeloofwaardiger. Ze drinkt, drinkt en blijft drinken. Soms is ze letterlijk van de wereld. Op dit soort momenten begin je als lezer ook te twijfelen aan wat ze nu gezien heeft. Finn weet je op subtiele wijze elke keer weer op het verkeerde been te zetten en dat is zo knap gedaan.

De spanning, die je in een thriller verwacht, is sluimerend en niet altijd opvallend aanwezig. Ik houd juist wel van dit soort boeken, ik krijg dan namelijk altijd een unheimlich gevoel waarbij je weet dat er wat gaat gebeuren. Ook in De vrouw in het raam is dit zo en de plot zat zo vernuftig in elkaar dat ik ontzettend verrast werd hierdoor. Geweldig gedaan, het blijft een steengoed debuut!

3 thoughts on “De vrouw in het raam van A.J. Finn

  1. Oeh, dit klinkt zo ontzettend goed! Ik kom dit boek echt overal tegen, volgens mij leest iedereen hem tegelijk, behalve ik. Ik ben altijd een beetje huiverend met boeken die iedereen tegelijk leest, maar ik ben nu toch wel enthousiast, dus deze komt op mijn TBR :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *