Romans en literatuur

De oceaan aan het einde van het pad van Neil Gaiman

Ik dacht altijd dat De oceaan aan het einde van het pad van Neil Gaiman fantasy was. Maar het is veel meer dan dat. Het is een niet te categoriseren, een magisch verhaal over… ja waarover eigenlijk?

Het rustige leven van een 7-jarig jongetje wordt verstoord wanneer een kostganger, die in zijn oude kamer verblijft, zelfmoord pleegt. De zelfmoord maakt duistere krachten wakker, wezens die niemand graag op aarde wil hebben. Zo ook het jongetje niet, want ze bedreigen zijn rustige leventje daar in zijn huis aan het pad.

Het jongetje heeft geen tot weinig vrienden en is vooral vaak alleen. Wanneer hij het buurmeisje aan het einde van het pad ontmoet, ontstaat er een innige, vriendschappelijke relatie. Ze heet Letty Hempstock. Hij vertrouwt haar en voelt zich veilig bij haar, maar ook bij haar moeder en oma. Het is een warm nest waar altijd eten voor hem klaarstaat en niemand iets op hem aan te merken heeft. Het zijn wel bijzondere vrouwen, want Letty is al heel lang 13 jaar oud en oma heeft naar eigen zeggen de oerknal nog meegemaakt. Daardoor weten zij met welke krachten hij te maken heeft en ze helpen het jongetje om op een heldhaftige manier de strijd aan te gaan met de wezens die zijn leven zo ruw verstoren.

Fantasievolle setting

Het is alweer een tijdje geleden dat ik het boek gelezen, maar ik weet nog heel goed dat ik er enorm van genoten heb. Het verhaal omvat namelijk veel meer dan een sprookjesachtig, kinderlijk verhaal over wezens. Het gaat over het verschil van perceptie tussen kinderen en volwassen. Gaiman laat zien hoe kinderen denken en hoe concreet volwassenen (kunnen) denken en acteren.

En dan is er nog de fantasievolle setting, waarin eigenlijk alles absurd is. Van de buurvrouwen tot aan de vijver aan het eind van het pad. In het boek kan alles en dit alles pakt ook nog eens goed uit. Het zorgt voor verbazing en opgetrokken wenkbrauwen, een gniffel en compassie maar het is op geen enkel moment over de top. Ik vind het prachtig hoe Gaiman het begin en het einde van het verhaal aan elkaar heeft verbonden. Een prachtig boek vol magie.

4 thoughts on “De oceaan aan het einde van het pad van Neil Gaiman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *