Romans en literatuur

De IJsmakers van Ernest van de Kwast

De IJsmakers van Ernest van der Kwast zou je eigenlijk in de zinderende hitte moeten lezen, want in het boek draait het om ijs. Maar het is meer dan dat. Het gaat over tradities, identiteit en de verstandhoudingen binnen de familie Talamini.

In De IJsmakers gaat het om de familie Talamini; ijsmakers van beroep en afkomstig uit Venas di Cadore. Giovanni groeit op in een traditioneel Italiaans gezin, een gezin waarin keihard gewerkt wordt om het lekkerste en origineelste ijs te maken. Het is het ijs waar het allemaal om draait in de familie Talamini. Voor de kinderen Giovanni en Luca lijkt het dan ook voorbestemd om in de voetstappen van hun ouders te treden en de ijssalon in Rotterdam op den duur over te nemen en het beste ijs te maken.

Het is namelijk een familiebedrijf; overgrootvader maakte zijn eerste ijs van de verse sneeuw die hij samen met dorpsgenoten van de berg haalde. Hij ontdekte en verwierf kennis en kunde over hoe je het lekkerste ijs kon maken. Het is de start van een obsessie, van een traditie die in de familie Talamini zal blijven.

Luca en Giovanni groeien dus op in het hardwerkende gezin. In de zomer werken ze in de ijssalon in Rotterdam en in de winter verblijven ze in Noord-Italië. Het leven is hard en ondanks de grote afstand in woon- en verblijfplaats lijkt hun leven eenzaam en eenzijdig. Totdat Giovanni in aanraking komt met poëzie; het wordt zijn passie. Het is dát waar hij voor leeft. Hij durft te breken met de familietraditie en kiest voor zichzelf, maar ten koste van wat?  In de tijd dat hij overal ter wereld grote literaire festivals bezoekt en zich opwerkt in de wereld van poëzie, zwoegt zijn broer. Die heeft dan wel het mooiste meisje van het dorp gekregen, maar maakt dit zijn wereld wel gelukkig? Op een dag blijkt dat hij zijn broer Giovanni nodig heeft en stelt hem op opmerkelijke vraag. Hoe loyaal kan Giovanni zijn aan zijn familie, aan zijn boer?

Sander de Heer

Ten eerste moet ik enorme credits geven aan Sander de Heer. Wat heeft hij een geweldige voorleesstem! Waar hij in Alleen met de Goden van Alex Boogers nog een prachtig Westers accent nabootst, schittert hij hier met een fantastisch Italiaans accent. Volgens mij weet hij ieder boek tot een succes te brengen met zijn plezierige manier van voorlezen.

Enfin. In De IJsmakers weet Ernest van der Kwast de achtergrond van vier generaties ijsmakers te doorgronden. Het is niet alleen de familie die het boek bijzonder maakt, maar ook de kennis die Van der Kwast weet te verweven in het verhaal. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van ijs, hoe het werd en wordt gemaakt. Interessant, maar zeker ook door de boeiende personages die het verhaal uiteindelijk vertellen. Zo is er vader Beppie die na een leven lang ijs gemaakt te hebben, in zijn vrije tijd allerlei gereedschap verzamelt, het lijkt dat hij zijn grote droom fantaseert: ooit iets ‘groots’ uitvinden. De grote verzamelwoede werkt op de zenuwen van zijn vrouw. Vreemd hoe ze altijd op elkaar ingespeeld waren in de ijssalon en hoe ze nu in hun vrije tijd elkaar niet begrijpen.

Dan heb je de ingetogen en vreedzame Giovanni die zichzelf wegcijfert voor het geluk van een ander. Opmerkelijk dat hij uiteindelijk beslist om voor de poëzie te kiezen. Dan heb nog de gevoelige en loyale Luca, een binnenvetter pur sang. Deze opmerkelijke familieleden zeggen het niet, maar je voelt de onuitgesproken liefde voor elkaar.

Met humor, kracht en beeldende zinnen weet Van der Kwast je mee te nemen naar vroeger en nu. Soms moet je even je aandacht erbij houden en naar mijn idee wijdt hij heel af en toe wat te veel uit (bijvoorbeeld over de festivals die Giovanni) bezoekt. Maar al met al is het een verhaal om je vingers bij af te likken.

4 thoughts on “De IJsmakers van Ernest van de Kwast

  1. Ik heb dit boek ooit uit de bibliotheek geleend, maar wegens tijdgebrek ongelezen teruggebracht. Nu ik jouw recensie zo lees begint het toch opnieuw te kriebelen, wie weet maak ik binnenkort nog eens een tourtje naar de bib!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *