5

Boeken om naar uit te kijken #2

In een boekhandel of kringloopwinkel sta ik vaak als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle mooie boeken die ik nog graag zou willen lezen. Maar ik kan ook halsreikend uitkijken naar alle boeken die uitgeverijen nog uit gaan geven. In deze rubriek laat ik je een paar tips zien van boeken waar ik naar uit kijk en die komende maand in de boekhandel liggen. Kijk je mee?

De Nachtploeg van Michael Connelly

Ja! Er verschijnt weer een boek van één mijn lievelingsauteurs. Connelly schrijft echt steengoede thrillers en ik kan niet wachten om deze te lezen. De Nachtploeg is trouwens een stand-alone, dus we moeten rechercheur Harry Bosch even missen. Gelukkig is dat bij de boeken van Connelly totaal geen straf.

Renée Ballard, een veelbelovende detective bij de politie van Los Angeles, had de moed een van haar superieuren aan te klagen voor seksuele intimidatie. Nu draait ze voor straf de nachtdiensten in Hollywood, waarbij ze steeds alleen maar het begin van een zaak meemaakt, die ze ’s ochtends tot haar frustratie over moet dragen aan haar overdag werkende collega’s.

Maar op een nacht wordt ze geconfronteerd met twee zaken die ze niet kan en wil loslaten. Ondanks de waarschuwingen van haar partner werkt ze overdag aan de oplossing, terwijl ze ’s nachts gewoon door blijft werken. Als blijkt dat de twee misdaden met elkaar verbonden zijn, wordt het tot haar afschuw wel heel persoonlijk. Ze zal erg sterk in haar schoenen moeten staan om haar geliefde baan te behouden.

Uitgever: Boekerij
Prijs: €19,99

De Y staat voor… van Sue Grafton

Helaas is Sue Grafton onlangs overleden, dus ze kan haar beroemde alfabetreeks helaas niet afmaken. Haar familie heeft ook aangegeven dat het laatste boek ongeschreven zal blijven. Ik vind de boeken altijd erg leuk en spannend om te lezen, vooral omdat hoofdpersonage Kinsey ontzettend grappig, eigenwijs en een durfal is.

De meest duistere en aangrijpendste zaak uit het archief van Kinsey Millhone, Y, begint al in 1979. Vier jongens van een prestigieuze school randen een veertienjarige klasgenoot aan – en filmen deze daad. Niet lang daarna verdwijnt de band, en de vermoedelijke dief, een andere klasgenoot, wordt vermoord aangetroffen. In het daaropvolgende onderzoek legt een van de daders een belastende verklaring af waardoor twee anderen worden veroordeeld. Maar de leider van de groep verdwijnt spoorloos.

Tien jaar later wordt Fritz McCabe, een van de daders, vrijgelaten. Zijn ouders houden hem strak in de gaten, bang voor een nieuwe misstap. Als een kopie van de band opduikt, vergezeld van een eis om geld, neemt de familie McCabe contact op met Kinsey. Maar niet alleen Fritz wordt achtervolgd door het verleden – ook Kinsey zelf lijkt in gevaar te zijn.

Uitgever: Boekerij
Prijs: €22,99

Berichten uit het tussenhuisje van Henk van Straten

Nog niet eerder heb ik werk van Henk van Straten gelezen. Ik lees zijn werk wel eens in de krant of een tijdschrift, maar geen enkel boek heeft in mijn handen gelegen. Toch spreekt mij Berichten uit het tussenhuisje zo aan dat ik het opgeschreven en wacht tot het bij de boekhandel of bij de bibliotheek te verkrijgen is.

In het boek gaat het over Henk zelf die de periode na zijn scheiding beschrijft.

Nadat schrijver Henk van Straten uit zijn huwelijk was gestapt woonde hij twee jaar lang in ‘het tussenhuisje’, een knullige, smalle afsplitsing van een bestaande woning, in Eindhoven. De benauwde behuizing staat symbool voor deze verkrampte episode tussen het leven dat hij achter zich had gelaten en het leven dat nog moest beginnen. Zijn huurbaas, tevens zijn buurman, wist niet dat er ook twee zoons waren, ‘want anders had ik wel in het huurcontract laten opnemen dat ik geen kinderen over de vloer wil.’

Zo begint een verwarrende periode van eenzaamheid, paniek, hartklachten, slaappillen, Duvels, vrouwen, broodschrijven en alleenstaand vaderschap. Van Straten neemt ons mee in een woest-emotionele rit langs alle haltes van zijn zoektocht: hij gaat skateboarden, kickboksen, doet mee aan yahuasca-ceremonies, publiceert een roman, wordt in zijn neus gebeten door de schoonvader van een van zijn beste vrienden, verliest zich in BDSM, koopt een
vleesetende plant en vervolgens een hagedis. Dit klinkt misschien behoorlijk rock-’n-roll, maar niets is minder waar.

Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Prijs: € 19,99

Naar welke boeken kijk jij uit?

5 thoughts on “Boeken om naar uit te kijken #2

 1. Oh ja Y van Sue Grafton! Ik zou dit jaar alleen maar boeken van NL schrijvers (en een enkele Spanjaard) lezen maar maak graag een uitzondering voor Sue Grafton. Ik vind het goed dat haar boeken hier stoppen, na het overlijden van Virginia Andrews (een vriendin van mij was groot fan van haar tót ze overleed in ‘86), zijn haar boeken maar blijven komen adh van haar aantekeningen en een ghostwriter, de boeken werden onderhand YA en de spanning en mystiek verdween, zo zonde dat het op die manier afloopt met zo’n grote schrijver.

  Ik heb ook nog nooit iets gelezen van Henk van Straten maar de cover nodigt zeker uit!

  1. Oh ja! Jij leest ook graag de boeken van Grafton, dat was ik alweer vergeten. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik de laatste boeken wel wat minder vind worden maar Kinsey blijft gewoon tijdloos (in de boeken wordt ze ook geen dag ouder, als dat in het echt ook eens zou kunnen… ).
   Ja, jammer is dat dan. Het kan ook goed uitpakken.

 2. Mijn oog viel op het boek Dubio van Karin de Roos, over een Fries meisje uit de elfde eeuw dat in 2018 terecht is gekomen. Althans, dat beweert ze tegen haar therapeut. Dat moet ik lezen!
  Verder komt er een nieuw boek uit van Esther Gerritsen, die ik altijd graag lees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *