5

Van boekenkast tot blog #2

Vorige maand las ik maar liefst alle vier de boeken die ik graag wilde lezen. En dat vind ik wel fijn, het voelt een beetje als een strak projectplan om mijn stapel ongelezen boeken stapsgewijs te laten slinken. Ook deze maand wil ik vier boeken uit eigen kast gaan lezen.

Deze maand is het weer een gevarieerde stapel, ik merk dat ik het nog wel fijn vind om enigszins een keuze te hebben (niet dat ik mij er van laat weerhouden om iets anders te pakken hoor, het blijft immers een hobby). Deze vier boeken wil ik deze maand gaan lezen:

Beminde van Toni Morrison

Als eerste begin ik met Beminde van Toni Morrison, nummer twee van de stapel boeken die geschreven zijn door Nobelprijswinnaars. Dit natuurlijk in het kader van mijn leesuitdaging die ik inmiddels héél serieus neem! Hiervoor las ik Liefde in tijden van cholera en was verrast. Beminde gaat over de gevluchte slavin Sethe die uit wanhoop haar dochtertje vermoord om haar te behoeden voor het zware leven als slavin dat haar te wachten staat. Maar haar dochter Beminde keert terug als kwade geest en terroriseert haar leven.

Boven is het stil van Gerbrand Bakker

Daarna wil ik graag Boven is het stil van Gerbrand Bakker lezen. Ik postte een foto op instagram toen ik het boek op een boekenmarkt had gekocht en kreeg zoveel positieve geluiden te horen. Gek dat je nieuwsgierigheid enorm aangewakkerd wordt en dat je het boek alsnog zo lang laat liggen.

In Boven is het stil gaat het over:

Helmer doet zijn vader naar boven; het is tijd om schoon schip te maken. Hij haalt de woonkamer en de voormalige ouderlijke slaapkamer leeg, schildert de boel en koopt nieuwe spullen. Ooit had hij een tweelingbroer, Henk, de lieveling van zijn vader, degene die de boerderij zou overnemen. Maar van de ene op de andere dag werd Helmer tot opvolger gebombardeerd, door vader uit de stad gehaald en onder de koeien gezet. In het drassige laagland, met alleen het snuiven van de koeien en het gemekker van de schapen die de stilte nu en dan doorbreken, verzorgt hij de dieren en zijn oude vader. Als de buurman naar Denemarken emigreert, komt Helmer vooralsnog niet verder dan fantaseren over een andere toekomst, misschien in een ander land. Een onverwachte brief en een even onverwacht bezoek maken dat hij zich niet langer kan verstoppen voor de wereld en voor zichzelf.

Het beste wat we hebben van Griet op de Beeck

Hetzelfde geldt eigen voor Het beste wat we hebben van Griet op de Beeck. Ik moest persé dit boek kopen van mijn boekenbonnen, maar ondertussen is het alweer maanden geleden dat het op de plank ligt. Hoog tijd! Het beste wat we hebben is:

een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.

De Kelder van Brian Freeman

Voor de afwisseling gooi ik er een heerlijke thriller tegenaan. Ooit heb ik een boek van Freeman gelezen, ik weet alleen niet zo goed meer welke, en weet dat ik het een goed boek vond met een fijne schrijfstijl. Ik hoop dat ik hiervan net zoveel zal genieten, mijn ervaring is dat ik thrillers altijd wel redelijk snel uit heb mits ze goed zijn. Spannend! Ik ben alleen een beetje huiverig voor de verdwijning van een baby. Sinds ik zelf kinderen heb, lees ik dit soort verschrikkelijke dingen niet meer zo graag.

In het rustige stadje Grand Rapids, Minnesota, verdwijnt een baby uit een landhuis aan een meer. Is het kind ontvoerd of verbergt haar vader een verschrikkelijk geheim? Diezelfde nacht stuit een jonge politievrouw op een gruwelijke misdaad.
Nu wil een sadistische moordenaar een dodelijk spel met haar spelen. Rechercheur Jonathan Stride en zijn team zullen snel moeten handelen om het kind te redden en de nietsontziende moordenaar te stoppen. Met iedere wending in het onderzoek raakt Stride meer verstrikt in een web van bedrog en hartstocht. Maar de grootste obstakels zijn misschien wel de mensen die hij probeert te helpen. Hoe ver zal een wanhopige moeder gaan om haar baby te redden? En hoe ver zal een wanhopige politieagente gaan om zichzélf te redden?

Al met al een leuk stapeltje al zeg ik het zelf. Welk boek lijkt jou het mooist? En wat zijn jullie leesplannen deze maand?

5 thoughts on “Van boekenkast tot blog #2

  1. Leuk dat je zoveel boeken las de voorbije maand. Ik probeer ook zoveel mogelijk boeken uit mijn eigen kast te lezen en de boeken die ik gelezen heb breng ik naar de kringloopwinkel.

  2. Ik ben ook nog heel benieuwd naar Boven is het stil. Het beste was we hebben vond ik persoonlijk helaas een stuk minder goed dan de eerdere boeken van Griet Op de Beeck, het lijkt of haar magie op mij is uitgewerkt.. Hopelijk ga jij wel van dit boek genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *