Algemeen

Top 5 van 2017

In 2017 las of luisterde ik maar liefst 71 boeken. Op zich klinkt het helemaal niet zoveel, maar leg ze maar eens allemaal bij elkaar op tafel. Ik heb minder goede boeken gelezen, zoals Het tweede leven van meneer Roos en De hitte van de hel van Grard Sveen. Daarnaast heb ik veel mooie boeken gelezen, maar ook indrukwekkende boeken die ik niet snel zal vergeten.

Van de 71 boeken die ik in 2017 las, heb ik een top 5 gemaakt. Gewoon, omdat ik an lijstjes houd en deze persoonlijke favorieten graag met jullie wil delen. Let op, het is geen top 5 van boeken die in 2017 zijn uitgekomen, maar het betreft boeken die ik zelf vorig jaar heb gelezen. Het zijn de mooiste, meest onroerende, prachtige of bijzondere boeken die ik las.

Top 5 van 2017

1. Nino Haraitischwili – Het achtste leven (voor Brilka)

Hoe vaak ik dit boek al ben tegengekomen in lijstjes. Maar het is ook gewoon een bijzonder boek dat alle facetten bevat waar ik in een boek zo van houd. Geschiedenis, cultuur, prachtige verhalen en boeiende personages. Haratischwili heeft met Het achtste leven (voor Brilka) de familiegeschiedenis van een bijzondere Georgische familie geschreven. En niet alleen dat; het is meeslepend, informatief, uniek en is gewoon grandioos. Need I say more!?

2. Stefan Brijs – Maan en zon

Van Georgië verhuis ik naar het zonovergoten Curaçao. Tussen de macho mannen op het prachtige, broeierige eiland probeert broeder Daniël zijn leerlingen een betere toekomst te bieden. Sony Tromp is één van zijn favoriete leerlingen; leergierig, intelligent en beleefd. Net zoals zijn vader Max die hij ook in de klas heeft gehad. Ze ambiëren een andere toekomst, niet eentje waarbij ze dagenlang taxi moeten rijden en de eindjes aan elkaar moeten ritselen, maar het leven op het prachtige eiland verandert en het snelle geld lonkt.

Ik vond dit zo’n bijzonder en ontroerend verhaal. En niet alleen dat. Noem het maar op en dit boek heeft het. Een boek dat mij altijd bij zal blijven, wat prachtig!

3. Alex Boogers – Onder een hemel van sproeten

Nog niet zo lang geleden las ik Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers. Ook van Alleen met de Goden was ik enorm onder de indruk. Het gaat over Amy, Harvey en Jacob die alle drie met de tegenslagen van het leven te maken krijgen. Ze komen elkaar tegen in de uitgestrekte polder van Nederland. Ze willen elkaar helpen, maar lijken elkaar niet te kunnen bereiken. Tranen met tuiten heb ik gehuild, wat een verschrikkelijk mooi boek. Boogers weet zijn lezers altijd weer in het hart te raken. Enerzijds door het verhaal, maar anderzijds vanzelfsprekend door de wijze waarop hij het schrijft. Wat een talent!

4. Elke Geurts – De weg naar zee

Ik volg Elke Geurts al een tijdje via haar columns in de krant. Ze schrijft daar over haar scheiding en het verdriet. Hoe ze het leven weer op moet pakken na zo’n pijnlijk moment. In dezelfde, haast poëtische, schrijfstijl, schrijft ze in De weg naar zee over Tessa die haar dochter Summer voor het harde leven wil beschermen. Summer is namelijk een kindje met een beperking. In een surrealistische setting wordt duidelijk dat Tessa het leven van haar dochter wil beheersen, dat uiteindelijk tot een bizar plot leidt.

5. Griet op de Beeck – Kom hier dat ik u kus

Amai, wat kan Griet op de Beeck tocht fan–tas-tisch schrijven! In Kom hier dat ik u kus begint het verhaal met een klein meisje Mona dat opgroeit in een gezin waarin liefde geen vanzelfsprekendheid is en waarmee Griet ons kennis mee laat maken in verschillende perioden van haar leven. Het is mooi om te zien hoe Mona zich ontwikkeld en de liefde omarmt die ze verdiend. De stijlvolle, Vlaamse zinnen lijken zo vlug en gemakkelijk op papier gezet. Maar het klopt gewoon, het is precies goed. Terwijl ik de volzinnen tot me liet komen, hoorde ik het zachte Vlaamse accent in mijn achterhoofd. Wat een prachtig boek!

Topje van de ijsberg

En nog zoveel meer mooie boeken heb ik gelezen, zoals De droogte van Jane Harper. Lampje van Annet Schaap of Probeer om te keren van Marijn Sikken? Ik kan er nog zoveel meer noemen, maar dan is het einde zoek. Ik vond het al zo moeilijk om deze vijf te selecteren! Hopelijk mag ik begin volgend jaar weer zoveel moeite hebben om een selectie te maken :-)

Wat zijn jouw persoonlijke favorieten van vorig jaar?

4 thoughts on “Top 5 van 2017

  1. Verkapt van Janneke Bazelmans. Een moderne Max Havelaar. In een thrillerjasje wordt een prangend probleem dichterbij je bed gehaald.

    1. Ik heb het gisteren uitgelezen Tamara. Zeker een goed boek! Ik had meteen de neiging om allerlei acties te ondernemen voor duurzaamheid en milieu en tegen de verwoestende acties van, ja van wie niet eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *