Scandinavische thrillers

Operatie Napoleon van Arnaldur Indridason

Er worden steeds meer boeken van Arnaldur Indridason vertaald en dat is maar goed ook. Dit betreft niet alleen zijn nieuwste werk, maar ook eerder verschenen werk wordt nu op de Nederlandse markt gebracht. Zo gebeurde dit ook voor Operatie Napoleon. Een boek dat vorig jaar naar het Nederlands is vertaald.

Operatie Napoleon

In Operatie Napoleon missen we de trouwe gediende Erlendur, maar maken we kennis met andere standvastige personages. zoals de koppige, maar nieuwsgierige, Kirstin. Zij krijgt te maken met de gevolgen van iets dat in 1945 heeft plaatsgevonden. Het is in dat jaar dat tijdens een vlucht van Duitsland naar de VS een Duits vliegtuig neerstort met zowel Amerikaanse als Duitse officieren aan boord. Er wordt een grootschalige zoekactie op touw gezet, maar het vliegtuig of de passagiers worden nooit meer gevonden. De gletsjer heeft hen opgeëist.

Meer dan vijftig jaar later geeft de gletsjer het vliegtuig terug aan de wereld, iets wat een keten van verontrustende acties in gang zet. Zo verdwijnt een jonge vrijwilliger van de reddingsbrigade, die toevallig op geheime bergingswerkzaamheden is gestuit. En laat dat nu net het broertje zijn van de standvastige Kirstin over wie ik hierboven al heb geschreven. Haar nieuwsgierigheid wordt versterkt en de noodzaak tot actie wordt duidelijk wanneer zij onverwacht én onaangenaam bezoek krijgt. Wat volgt is een verhaal vol actie en spanning.

Verrassend

En laat dat nu iets zijn wat ik verrassend vind, want ‘normaal gesproken’ heeft Indridason juist een ingetogen schrijfstijl en een sluimerende spanning in zijn verhaal verwerkt. In dit boek wordt er veel meer over gegaan tot actie, met wel weer de herkenbare IJslandse setting. Fijn, want er zit een prima tempo in het verhaal.

Wat ik persoonlijk ook een meerwaarde vind, is dat hij altijd een link verwerkt die verband houdt met het verleden. In dit boek gaat het over de Tweede Wereldoorlog en alle politieke gevoeligheden die daarbij komen kijken. Zo neemt hij in Operatie Napoleon de aanwezigheid van de Amerikanen op IJslands grondgebied onder de loep (op politiek vlak, maar ook zeker op sociaal vlak) en weet een verfijnde complottheorie in zijn verhaal te verwerken.

Eigenlijk blijf ik een beetje in herhaling vallen met het bespreken met zijn boeken. Ga het gewoon lezen! En voor de uitgever: blijft vooral zijn boeken vertalen :-)

Graag wil ik de uitgever bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Lees ook:

Nachtstad
Erfschuld
Blauwzuur
Onland
Grafteken
Schemerspel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *