Algemeen

De Nationale Voorleesdagen 2018

Van 24 januari t/m 3 februari 2018 vinden weer De Nationale Voorleesdagen plaats. De doelstelling van deze jaarlijks terugkerende campagne is het stimuleren van het voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. En dit is iets wat ik natuurlijk súper belangrijk vind!

 

Mijn zoon blijkt met zijn 3,5 jaar tot de ‘kern’ van de doelgroep te horen. Gelukkig is het voor hem helemaal geen straf. Elke dag lezen wij ontzettend veel boekjes voor, hij vindt het zo fijn om tegen je aan te kruipen en naar de plaatjes te kijken die bij de verhalen horen die ik hem voorlees. Het zorgt onder andere voor de ontwikkeling van zijn woordenschat (is goed) en zijn (uit)spraak/articulatie (kan beter). Het voorlezen van verhalen helpt alleen maar bij de ontwikkeling van (nog veel meer) kennis en kunde.

Voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen start met het Voorleesontbijt. Op veel plekken in Nederland wordt er tijdens het ontbijt voorgelezen door een bekend persoon om zo de week af te trappen. Kijk op www.nationalevoorleesdagen.nl voor een overzicht van alle locaties.

Prentenboek van het jaar 2018

Ook wordt er ieder jaar een prentenboek geselecteerd als ‘Prentenboek van het jaar’. Er verschijnen jaarlijks zo ontzettend veel prentenboeken dat een jury een selectie heeft gemaakt van de beste boeken. Dit heeft geleid tot een top tien. Dit jaar is Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup gekozen als winnaar!

 

Ssst! De tijger slaapt en de dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg… Gelukkig heeft Kikker een idee: met een ballon zweven ze over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Blaas je mee, zodat alle dieren veilig aan de overkant komen?

Top 10 prentenboeken 2018

De andere prentenboeken die in de top 10 terecht zijn gekomen (en natuurlijk aan te raden zijn!):

Wat ga ik doen tijdens De Nationale Voorleesweken?

Uiteraard ga ik mijn kinderen net zoveel voorlezen als ik altijd doe. Maar op mijn blog ga ik een aantal voorleestips geven die bij mijn zoon op dit moment favoriet zijn. Ik kom namelijk elke week wel van de bibliotheek thuis met de boeken van dezelfde auteur. De tijd was blijkbaar dus rijp; het tijdperk Dikkie Dik is voor dit moment afgesloten :-)

Daarnaast ga ik even in de bibliotheek kijken wat zij doen in deze week, want van de kalender op de site word ik niet veel wijzer.

Gaan jullie nog iets speciaals doen deze week?

2 thoughts on “De Nationale Voorleesdagen 2018

  1. Ik zag vanochtend dat ze bij ons op 3 feb van boekstart een voorlees momentje doen. Extra want normaal is het ook op de woensdag ochtend. Leuk. Ik denk niet dat we gaan want het zal wel druk zijn en met al die extra stimuli kan Merijn daar echt niet bij zitten. Dan is hij alleen maar storend voor de andere kinderen.

    Voorlezen gebeurd sowieso die week dagelijks zo’n 3x en andere dagen doe ik niet anders haha. Ligt aan Merijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *