Romans en literatuur

Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Márquez

Nadat ik vorig jaar in het bezit kwam van een tiental boeken van Nobelprijswinnaars vond ik het een mooie uitdaging om deze boeken dit jaar te gaan lezen. De eerste op de stapel was Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Márquez. Eén van de klassiekers die de Colombiaanse schrijver heeft geschreven. Zijn meest bekende werk is misschien wel Honderd jaar eenzaamheid. Eén van de weinige boeken die ik nooit heb uitgelezen..

Florentino Arizo is nog maar een jonge jongen wanneer Cupido hem met een pijl vol in zijn hart raakt. Hij is tot over zijn oren verliefd op het prachtige meisje Fermina Daza. Jarenlang corresponderen ze over de liefde, maar elkaar spreken doen ze niet veel. De vader van Fermina heeft namelijk voor zijn enige dochter hele andere toekomstplannen voor ogen dan dat ze trouwt met een jongen zonder hoge komaf.

Als donderslag bij heldere hemel verbreekt Fermina het contact met Florentino, hij is letterlijk ziek van liefdesverdriet. Ondanks zijn verdriet bouwt hij, met behulp van zijn oom, een carrière op bij de Riviervaart Maatschappij. Het leven gaat door, maar niet zonder elke dag aan zijn grote liefde te denken. Fermina lijkt er minder moeite mee te hebben, zij trouwt met dokter Juvenal Urbino en klimt hoger op de sociaal maatschappelijke ladder. Ze zijn een graag gezien echtpaar op evenementen en in het openbare leven.

Florentino wijdt zijn leven aan het wachten op Fermina; op het moment dat haar man zal overlijden. Ondertussen is hij niet vies van losse seksuele contacten, het lijkt alsof hij een invulling zoekt voor de échte liefde die hij mist van de enige persoon die hem deze liefde kan geven.

Wat is liefde?

Garcia Márquez beschrijft in dit prachtige boek de verschillende facetten van liefde, want wat wordt er eigenlijk onder liefde verstaan? De ene persoon, zoals dokter Juvenal, kiest voor stabiliteit en zekerheid in het leven. Liefde wordt daar een onderdeel van, het houden van en de waardering voor elkaar. Het mondt een beetje uit in vanzelfsprekendheid heb ik het idee. Zijn relatie met Fermina Daza is naarmate de jaren zijn verstreken, bekoeld en wat afstandelijk, maar er is wel sprake van liefde. Dan is er de liefde van de weduwen met wie Florentino het bed deelt. Zij hebben veel van hun man gehouden, maar zoeken nu de liefde op andere manieren, ontketend en vrij. Ze zoeken haastige liefde, het lijkt meer op lust. Ook is er de passionele liefde van romanticus Florentino, de liefde die zo groot is dat hij zijn grote liefde Fermina loslaat. Uit naam der liefde.

Hier en daar wijdt Garcia Márquez wat te veel uit en zakt het verhaal een beetje in, maar je bent snel weer bij de les als hij de kern van het verhaal weer hervat. Met behulp van een beeldende, poëtische schrijfstijl heeft Garcia Márquez namelijk een betoverend verhaal geschreven. Niet alleen door de zinderende setting van Zuid-Amerika broeit het verhaal, maar ook door de treffende kunst van het vertellen. En daar is Garcia Márquez een meester in.

Ik moet blijkbaar toch een keer Honderd jaar eenzaamheid nog een keer een kans geven..

Dit boek telt ook mee voor mijn Read the world project!

4 thoughts on “Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Márquez

  1. Ik heb ze allebei gelezen, maar vond net als jou Liefde in tijden van cholera pakken beter dan Honderd jaar eenzaamheid. Welke Nobelprijswinnaars staan er nog op je planning?

    1. Oh Saartje! Ik zie je reactie nu pas, bij toeval ook nog. Momenteel ben ik bezig in Beminde van Toni Morrison. Ken je die ook? Ik vond Honderd jaar eenzaamheid zo verwarrend, dat weet ik nog..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *