Boek zoekt huis

Doe iets goeds voor een boek #5

Gisteren kwam ik er door ziekte niet aan toe om dit bericht te publiceren, bedankt buikgriep! Maar het is alweer de tweede zondag van de maand geweest en dus hoog tijd om weer een boek uit eigen boekenkast weg te geven. Dit natuurlijk onder de vlag van de terugkerende rubriek Doe iets goeds voor een boek.

Doe iets voor een boek, huh?

Ja, je hoort het goed. Doe iets goeds voor een boek! Een paar maanden geleden bedacht ik me namelijk dat we in een maatschappij leven waarin veel mensen gefocust zijn op zichzelf en dat de wereld zoveel leuker gemaakt kan worden door spontaan iets voor een ander te doen. Vandaar dat ik dan ook iedere maand iets uit mijn eigen boekenkast weg wil geven met als voorwaarde dat je iets voor een ander doet, op iemands gezicht een glimlach tovert.

Vorige maand bood ik Lieveling van Kim van Kooten aan, maar niemand, ik herhaal: NIEMAND, had interesse! Is dit moeilijker dan een normale winactie waar je alleen maar een reactie hoeft te geven om mee te doen? Of het principe lastig (iets goeds doen)? Of het boek sprak niemand aan, dat kan natuurlijk ook nog. Gelukkig heb ik ook een aantal positieve reacties gekregen op deze rubriek, zelfs van mensen die ik niet ken. Dat vind ik zó leuk!

Deze maand geef ik twee boeken weg van Friedrich Dürrenmatt, namelijk De verdenking en De rechter en zijn beul. Het zijn twee dunne misdaadromans van Zwitserlands beroemdste schrijver (1921-1990).

Meedoen

Meedoen kan door je deelname kenbaar te maken in de reacties hieronder. Dit kan tot en met zondag 28 januari 2018. De winnaar wordt persoonlijk op de hoogte gesteld.

12 thoughts on “Doe iets goeds voor een boek #5

 1. Weet je wat het misschien wel is Sue? Mensen die uit zichzelf al “goed” doen, hoeven daar niet per se een beloning voor. Het fijne gevoel dat je daarvan krijgt, is al genoeg. En ja, niet elk boek spreekt natuurlijk aan. Ik hoop dat je met je sympathieke actie veel mensen tot denken en doen aanzet. Met of zonder boek. En voor jou beterschap natuurlijk op dit moment.

  1. Bedankt voor je lieve reactie Jannie, ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Misschien moet ik het anders gaan verwoorden, dan klinkt het wellicht wat minder ‘zwaar’. Ik vind het nog steeds leuk om boeken weg te geven, dat scheelt ;-)

 2. Wat een leuk idee. Zelf doe ik gelezen boeken in zo’n mini bibliotheek. Verrassend steeds weer dat de boeken weg zijn als ik er weer een nieuwe bijzet. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat er ook wel eens een boek mee teruggaat

  1. Ik zou eigenlijk helemaal niet weten of er een minibieb in de buurt staat. In mijn woonplaats heb ik er nooit eentje gezien… Het brengt me in ieder geval op een idee ;-)

 3. Beterschap voor jou en ik hoop ook dat je niemand thuis er mee aangestoken hebt! #meeleven
  Ik had deze rubriek op je blog eigenlijk nog niet eerder nader bekeken, maar zag bij je goede voornemens dat je ermee door wilde gaan, ook al was de feedback nog niet wat je verwacht had, daarom klikte ik vandaag wel op je bericht. #nieuwsgierigheid
  Eerlijk is eerlijk deze boeken zouden bij mij, als ik ze zou winnen inderdaad in mijn minibieb komen en dus worden doorgegeven. Misschien niet echt wat je op het oog hebt, maar wie weet matched het de volgende keer of bij een andere lezer van je blog!
  enne ga vooral door want ik denk inderdaad dat de wereld mooier wordt van #randomactsofkindness

  1. Wat leuk dat je reageert, daar word ik weer blij van. Gelukkig was ik de laatste in de rij van de zieken, dus wij zijn er nu, hopelijk, van af!

   Als de eindbestemming een minibieb is waar andere mensen weer blij worden van boeken die ze daaruit kunnen lenen heb ik daar helemaal geen problemen mee. Prima toch? ;-)

  1. Oh dat maakt me niet uit hoor Annelies. Ik snap ook wel dat soms een boek minder aanspreekt. Ik vroeg me alleen af wat de reden zou kunnen zijn dat dit minder hard loopt dan andere ‘winacties’. Ik ga lekker door, met positieve zin!

 4. Ik moet bij je initiatief denken aan dat het gegeven dat het glimlachen naar een ander maakt dat diegene weer glimlacht naar een ander etc…… Daarom ben ik heel positief over wat je wilt bereiken. Ik lees ook bovenstaande reacties en herken dat ik graag iets goeds doe, maar dat ik dat niet online wil zetten. Voor a.s. zondag bv (ok, komt nu wel online) heb ik een klassiek concert gepland staan, waar ik iemand voor wil uitnodigen die dit heel bijzonder gaat vinden. Tja, geen idee nog of ik daar iets goeds mee doe.
  Deze boeken zijn overigens wel veelbelovend. En….. misschien bestaat er wel zoiets als boekkarma en leidt het weggeven sowieso tot iets positiefs, op kortere of langere termijn…..

  1. Ik snap het helemaal Heleen, bescheidenheid siert de mens toch? Het gaat er ook niet om dat je waardering voor jezelf zoekt wanneer je iets voor een ander doet, maar juist om het doen zelf. Anderen hebben daar dan niet zoveel mee te maken.
   Ik ga er nog even over nadenken, het initiatief houd ik sowieso aan, maar misschien onder de vlag van een andere naam.

   In ieder geval heeeel veel plezier bij het concert!

 5. Pingback: Boek zoekt huis #6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *