Algemeen

5x Voorleestips voor peuters

Hoera, het is de week van De Nationale voorleesdagen! In deze week staat het voorlezen aan kleine kinderen centraal om het lezen te stimuleren. Ik vind voorlezen erg leuk, zeker naarmate mijn zoon ouder wordt omdat hij dan veel meer van een verhaal meekrijgt. Ik merk dat hij er echt voor gaat zitten, hij luistert aandachtig en gaat helemaal op in het verhaal. En hoe jong ze ook zijn, ook hij heeft zijn voorkeuren. In deze blogpost benoem ik 5 van zijn favoriete prentenboeken van dit moment.

6 x Voorleestips voor peuters

1. Heksje Mimi

Hocus pocus Pannenkoek
Hocus pocus eiergebroed
Hocus pocus, roep ik luid
Kuikentje, kom er nu maar uit!

In het kleine rode huisje op de berg woont heksje Mimi. Het is een klein heksje dat al een beetje kan toveren en ze vliegt ook al op een echte heksenbezem. Ze beleeft samen met haar vriendinnen allerlei heksenavonturen. In dit boek tovert Heksje Mimi échte kuikentjes, omdat het de heksjes Mimi en Roosje niet lukt om eieren uit te broeden.

2. Boer Boris

Boer Boris, kom eens kijken in de wei.
Er waren eerst acht schapen en nu is er eentje bij!
Er is een lammetje geboren. Is dat geen reden voor een feest? Boer Boris vindt van niet. Hij heeft helemaal geen tijd, want het is druk op de boerderij. Wat is er dan wél voor nodig om een feestje te vieren?

Net als alle boeken met Boer Boris is dit boek ook weer echt een mooi boek met een leuk verhaal. Doordat het verhaal op rijm loopt en de prenten echte blikvangers zijn, verveelt het geen enkel moment. Ik vind het zelf ook leuk om voor te lezen, omdat je snel in het ritme komt.

3. Anna maakt ruzie

Anna is een normaal kindje en maakt dus ook van alles mee. Dit zorgt voor herkenbare situaties. Momenteel lezen we bijvoorbeeld over het verhaal dat Anna een huisdier wil en naar de kapper gaat. Het zijn allemaal momenten waarmee peuters geconfronteerd worden en mee moeten leren omgaan. Ik vind de boeken erg leerzaam, tezamen met de duidelijke illustraties een fantastisch boek om voor te lezen.

4. De kleine prinses

Nadat we al enkele boeken verslonden hadden, kwam ik er achter dat er op Netflix ook afleveringen zijn van De kleine prinses! En deze zijn bijna net zo leuk als de boeken. De kleine prinses is namelijk een super eigenwijs prinsesje dat precies weet wat ze wil, en vooral wat ze niet wil. En het feit is dat peuters ook kennismaken met een eigen mening die niet altijd overeenkomt met de mening van papa en mama. Ontzettend leuke boeken, we moeten vaak samen erg lachen om de koppige prinses :-)

5. Rikki

Het lieve konijntje Rikki, met een hangend oortje, is typisch een boek van de hand van Guido van Genechten. Net als De kleine prinses, Anna en alle anderen die ik hierboven heb benoemd, maakt ook Rikki van alles mee. Het goede van deze prenteboeken vind ik dat er een goede balans aanwezig. De verhalen zijn bijvoorbeeld enerzijds spannend, maar niet té spannend dat er ‘s avonds niet geslapen kan worden. En daarnaast heb ik stiekem nog de hoop dat mijn zoon ook uit zichzelf worteltjes gaat eten, net als Rikki dat doet..

Wat zijn de favoriete prentenboeken van jou?

2 thoughts on “5x Voorleestips voor peuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *