Persoonlijk26 december 2017

20

Leesuitdagingen voor 2018

Eigenlijk houd ik helemaal niet van goede voornemens voor een nieuw jaar. Want als je iets wilt doen, hoef je toch niet perse te wachten op een moment als oud en nieuw? Toch heb ik voor mezelf toch wel een paar leesuitdagingen gesteld voor komend jaar. Ik dacht dat het misschien wel handig zou zijn om een bepaalde koers te varen in een stapel ongelezen boeken die het aantal 160 overschrijdt.


Die hoge stapel komt eigenlijk voornamelijk omdat ik in de laatste maand van 2017 een kavel via Catawiki heb gekocht. Het betrof een kavel van 20 boeken in totaal, die ooit waren uitgegeven door de Volkskrant. Het zijn 10 boeken van vooraanstaande Nederlandse auteurs en 10 boeken die zijn geschreven door Nobelprijswinnaars. Kijk, daar heb ik al een mooie uitdaging te pakken.

Nobelprijswinnaars


De uitdaging aan mij is om natuurlijk meer ongelezen boeken uit eigen kast te gaan lezen. Vooral dit soort aankopen hebben bij mij de neiging om ergens achteraf te liggen verstoffen. Ik denk dat dit komt doordat dit niet een gerichte aankoop is geweest (ik ben op zoek naar een boek en ik koop dit gericht), maar eerder dat ik ergens tegenaan liep en dacht ‘hé, dat ziet er gaaf uit!’. Vooral als de prijs te doen is, ben ik gemakkelijk over de streep te halen. Sukkel.

De eerste uitdaging is dan ook om de reeks van 10 boeken van Nobelprijswinnaars komend jaar te gaan lezen, te beginnen bij het eerste boek: Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez.

Read the world


Het is eigenlijk niet te geloven, maar ik heb mijn goede voornemen van vorig jaar in de wind geslagen. Ik wilde zo graag meer doen aan mijn Read the world-project, een ‘Leesreis om de wereld’ maken zoals Lalagè dat zo mooi noemt. Op de een of andere manier verzin ik altijd excuses of valt mijn oog op een ander boek. Gelukkig vind ik bij Lalagè inspiratie genoeg. De hoogste tijd om hier iets mee te gaan doen!

Leesplezier

Tot slot ga ik gewoon lezen wat ik wil, wanneer ik wil en hoe vaak ik dat wil. Het aantal recensie-exemplaren is drastisch gedaald, de aanvragen die ik doe zijn ook expliciet en ik ga niet meer op alles in. Eigenlijk doe ik dat al heel vaak niet meer, maar deze trend wil ik zeker dit jaar doorzetten. Vooral omdat je in je dagelijks leven al zoveel moet, daarom vind ik het belangrijk om in mijn vrije tijd de dingen te doen die ik zelf wil. Bloggen moet uiteindelijk toch altijd een (uit de hand gelopen) hobby blijven.

Blogplezier

Dus geen uitdaging in de zin van een vastgesteld aantal (het ene boek leest sneller, is dikker dan de ander) en wat zegt een getal nou? Daarnaast ga ik gewoon stug door met Doe iets goeds voor een boek, ondanks dat het aantal deelnemers laag blijft en uiteraard blijf ik de overzichten van de boekenmarkten opstellen. 

Volgen van collega-bloggers

Verder wil ik meer tijd en energie steken in het werk van mijn collega-bloggers. Vaak lees ik de artikelen van bijvoorbeeld Chantal, Lalagè, Jannie, Annelies en Bianca wel, maar neem ik niet altijd de tijd om te reageren. Stom, want deze waardering wordt natuurlijk wel op prijs gesteld. Dus bij deze, ook deze goede voornemen is uitgesproken :-)

Tot zover mijn beknopte uitdagingen. Samenvattend kan je eigenlijk zeggen dat ik met plezier wil lezen en bloggen, maar ook meer gericht op specifieke onderwerpen/richtingen. Moet lukken toch?

En wat zijn jouw uitdagingen voor komend jaar?

20 thoughts on “Leesuitdagingen voor 2018

 1. Mooie voornemens :) Die van mij lijken er wel op ;) Ik snap wel dat je voor zo’n serie valt, vooral voor een zacht prijsje. Het zijn allemaal boeken waarvan je denkt ‘die zou ik ooit eens willen lezen’. Ik heb zelf maar één plank met ongelezen boeken en ook steeds weer het voornemen om die ook écht te gaan lezen of ze eindelijk een keer weg te doen. Verder wil ik in het nieuwe jaar weer wat meer aandacht geven aan die leesreis, want er kwamen dit jaar maar een paar landen bij. Het wordt ook steeds lastiger om nieuwe landen te vinden, maar dat is best wel een slechte smoes ;) want ik heb nog genoeg ideeën.

  1. De boeken weg doen is waarschijnlijk nog het meest effectief, ik heb er vorig jaar al een aardige stapel weggegeven. Het zijn eigenlijk ook altijd die boeken die blijven liggen he.. Fijne leesreis gewenst!

 2. Dat klinkt goed! Mijn petje af voor je besluit Nobelprijswinnaars te gaan lezen. Ik zie daar zo tegenop, dat ik er nooit aan begonnen ben. Jullie leesreis volg ik met belangstelling, al lees ik zelf alleen Nederlandse auteurs. Toch heb ik zelf ook een goed voornemen. Veel Vlaamse romans. En meer non-fictie. Over de ongelezen boeken hier in huis,, zullen we het maar niet hebben. Ik hoop daarvan een groot deel een andere bestemming te geven….

 3. Mooie voornemens!
  Ik wil graag meer lezen, niet zozeer meer boeken, maar gewoon meer leestijd. Want leestijd is tijd voor mezelf en ik merk gewoon dat ik dit in afgelopen jaar mezelf niet altijd gegund heb, terwijl ik dat misschien wel wat vaker had moeten doen. Veel spanningen, veel drukte, veel afleidingen etc. etc.

  Eigenlijk neem ik mezelf dus voor om in 2018 meer rust te nemen. :)

  Alvast de beste (lees)wensen voor 2018!

 4. Mooie voornemens. De voornemen om meer uit eigen kast te lezen had ik dit jaar al maar die is wel wat mislukt gezien ik nu nog meer boeken heb dan ooit tevoren. Maar hopelijk koop ik in 2018 ook wat minder. Tsja. Als dat lukt.

  1. Haha, herkenbaar hoor Annemieke! Ik wilde sowieso minder spullen kopen, het hele ‘ontspullen’ speelt al vaker door mijn hoofd. Het klinkt zo fijn, maar volgens mij ben ik daar het type gewoon niet voor ;-)

 5. Mooie voornemens! Lezen komt er bij mij echt niet meer van dus ik ga wel zien wat ik in 2018 gelezen krijg. Ik ga mezelf in ieder geval niet te veel doelen etc opleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *