Persoonlijk29 december 2017

10

Dit was 2017 voor mij

Met een kop koffie en een pruttelend stoofpotje op de achtergrond waag ik mij aan deze eerste zinnen van deze een na laatste blogpost van 2017. Wat gaat een jaar toch snel en wat hebben we veel gedaan en meegemaakt. Soms realiseer ik mij dat helemaal niet, soms word ik een beetje geleefd en is het hollen zonder even stil te staan en te beseffen dat de wereld draait.


2017 is het jaar van aanpoten, want dat is het met twee ondernemende kleine kinderen. Niet dat je mij hoort klagen (ssstt… stiekem doe ik dat wel eens), maar ik zou het voor geen goud willen missen. Mijn lieve grote zoon die dit jaar voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging en het zó goed doet! Hij luistert erg goed, thuis niet altijd, en is overenthousiast. Ik vind het zo leuk om te zien hoe hij geniet van de les, het spelen en de juffen. Het is altijd een feest als hij weer mag gaan.


Dan heb ik nog mijn kleine grote meid die ondertussen al kilometers heeft gelopen, een koe en paard na kan doen en heel goed weet wat ze niet wil (néé!). De eerste driftbuien al zijn geweest, de boterhammen plakken regelmatig tegen de ramen. Maar ze is zo lief, schattig en weet ieder hart te veroveren. Ze kan zich volledig geven in een grote knuffel en helpt ook graag mee de tafel dekken. Oh ja, ze houdt net als haar broer van boekjes lezen!


Maar 2017 was ook het jaar dat ik van baan veranderde. Nog maar een paar weken werk ik bij een nieuwe werkgever. Het was een spannende stap, maar het is goed dat ik die genomen heb. Ik werk nu in een andere sector en kan zoveel leren. Ik houd daar wel van, verrast worden en een nieuwe werkwereld mogen ontdekken. Afgezien van dit, scheelt het mij een uur reistijd per dag. Kijk, dat is ook nog eens mooi meegenomen!

2017, het jaar in boeken

Er kwamen dit jaar 32 boeken binnen (uitgezonderd prentenboeken), waarvan ik er ook al 15 van heb gelezen. Ik heb vooral héél veel geluisterd via Storytel, maar liefst 29 boeken passeerden de revue. Nu ik dit lijstje hieronder zo doorkijk, is het een gevarieerd lijstje geworden. Ik moet zeggen dat ik erg genoten heb van de boeken van Lisette Jonkman, vooral op de terugweg naar huis heb ik zorgeloos naar haar boeken geluisterd. Het zijn fijne, ietwat voorspelbare, verhalen die je makkelijk kunt volgen (ook wanneer je hoofd nog bomvol zit van het werk). Ook van De Droogte van Jane Harper en Koorts van Deon Meyer heb ik genoten, wat een super goede verhalen zijn dat!

Luisterboeken

 1. Zoni Weisz – De vergeten holocaust
 2. Emma Straub – Badgasten
 3. Anne Hermans – De co-assistent
 4. Cilla en Rolf Björlind – Wiegelied
 5. EO Chirovici – Boek der spiegels
 6. Simone van der Vlugt – De lege stad
 7. Grard Sveen – De hitte van de hel
 8. Cynthia D’Aprix Sweeney – Het Nest
 9. David Baldacci – Niemandsland
 10. Mariëtte Middelbeek – Status OK
 11. Deon Meyer – Koorts
 12. David Baldacci – Het motief
 13. Marcel Vaarmeijer – Voor wie ik heb liefgehad
 14. Ronald Giphart – Harem
 15. Jo Nesbo – De dorst
 16. Jo Nesbo – De vleermuisman
 17. Anke Laterveer – Lefbek
 18. B.A. Paris – Achter gesloten deuren
 19. B.A. Paris – Gebroken
 20. Jane Harper – De droogte
 21. Camilla Läckberg – Heks
 22. Daniel Cole – Ragdoll
 23. Lisette Jonkman – Glazuur
 24. Lisette Jonkman – Verkikkerd
 25. Renate Dorrestein – Reddende engel
 26. Lisette Jonkman – Verslingerd
 27. Tommy Wieringa – De heilige Rita
 28. Riley Sager – De laatste meisjes
 29. Michael Robotham – Verwachting

Bibliotheekboeken

Dit jaar was ik ook geregeld in de bibliotheek te vinden, vooral voor de mooie kinderboekenafdeling. Eigenlijk gaan we zeker minimaal twee keer per maand op pad om nieuwe prentenboeken te zoeken of fijne boeken te verlengen. Zo ontdekten we dit jaar Rikki van Guido van Genechten en  de ‘Ik wil…!‘ boeken van Tony Ross (Ik wil niet naar bed! en Ik wil mijn mama!). Af en toe nam ik wat boeken voor mijzelf mee, veel gingen ongelezen weer terug maar ik heb er toch 11 gelezen dit jaar. Maan en zon van Stefan Brijs is mij het meest bijgebleven.

 1. Harlan Coben – De vreemde
 2. Stefan Brijs – Maan en zon
 3. Harlan Coben – Naar huis
 4. Michael Connelly – De val
 5. Jane Casey – Brandbaar
 6. Lars Kepler – Jager
 7. Michael Koryta – De profeet
 8. Arnaldur Indridason – Blauwzuur
 9. Michael Connelly – De keerzijde
 10.  Michael Connelly – Over de grens
 11. Gröndahl – Vaak ben ik gelukkig

Digitale boeken

Eigenlijk heb ik mijn Kobo aan de wilgen gehangen, maar op vakantie en een recensie-exemplaar van Indridason heb ik een uitzondering gemaakt. Het is fijn lezen, maar ik lees toch liever een papieren exemplaar.

 1. Karin Slaughter – Mooie meisjes
 2. Cilla en Rolf Björlind – Zwarte dageraad
 3. Griet op de Beeck – Kom hier dat ik u kus
 4. Arnaldur Indridason – Operatie Napoleon

Fysieke boeken

En dan volgt tot slot de lijst met fysieke boeken die ik dit jaar gelezen heb. Het zijn er 26 geworden en net als bij de luisterboeken, is het een vrij gevarieerd lijstje geworden.

 1. Elena Ferrante – De geniale vriendin
 2. Graeme Simsion Het beste van Adam Sharp
 3. Alice Herz-Sommer – De pianiste van Theresienstadt
 4. Marc de Bel – Codenaam Jeanne
 5. Elke Geurts – De weg naar zee
 6. Friedrich Dürrenmatt – De verdenking
 7. Jelmer Jepsen – Amanda
 8. Heinrich Gerlach – Doorbraak bij Stalingrad
 9. Nino Haratischwili – Het achtste leven (voor Brilka)
 10. Marijn Sikken – Probeer om te keren
 11. Patricia McCormick – Een zwarte pyjama
 12. Jan Vantoortelboom – Meester Mitraillette
 13. Karin Amatmoekrim – De man van veel
 14. Lodewijk van Oord – Albrecht en wij
 15. Hakan Nesser – Het tweede leven van meneer Roos
 16. Astrid Holleeder – Judas
 17. Tom Rob Smith – Kolyma
 18. Michel Faber –  Lelieblank, scharlakenrood
 19. Tom Hillenbrand – De koffiedief
 20. Lidewijde Martens – Tot je valt
 21. Annet Schaap – Lampje
 22. Jan Vantoortelboom – De man die haast had
 23. Ronald Giphart – Ik ook van jou
 24. Roald Dahl – De Griezels
 25. Janneke Schotveld – Kattensoep
 26. Alfred Birney – De tolk van Java
 27. Alex Boogers – Onder een hemel van sproeten

Nog te lezen stapel

De stapel ongelezen boeken tikt op het moment van schrijven de 162 aan. Ik heb geen idee hoeveel dit vorig jaar was, maar ik vermoed niet heel veel minder. Tijd om hier volgend jaar wat aan te gaan doen. Wat mijn uitdagingen en leesdoelen zijn, kan je hier lezen! De top 5 van boeken die ik in 2017 heb gelezen, zal ik begin volgend jaar publiceren. Voor nu ga ik genieten van het laatste weekend van dit jaar en ik wens iedereen een heel fijn uiteinde en alle goeds voor komend jaar!

10 thoughts on “Dit was 2017 voor mij

 1. Ik ben diep onder de indruk van de enrme hoeveelheid boeken die jij dit jaar hebt gelezen of beluisterd! En dat met een baan en twee lieve druktemakers. Petje af. Ik wens jou en je gezin ook een fijn uiteinde en alle goeds voor komend jaar! En nu even je leesuitdagingen voor 2018 bekijken.

 2. Heerlijk dat je nog zoveel hebt kunnen lezen met twee kinderen en werken! Ik doe het je niet na. ;)
  Je zoon lijkt mij een schatje en je kleine meid een sterke tante. Alvast een fijne jaarwisseling gewenst. <3

  1. Dat komt vooral door de luisterboeken tijdens het woon- werkverkeer. Dat zal volgend jaar wel minder worden. Het zijn twee boefjes, jouw zoon is volgens mij ook een ondeugd ;-)

   Jij ook een fijne jaarwisseling Annemieke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *