Jeugd- en kinderboeken

Kattensoep van Janneke Schotveld

Tijdens de Kinderboekenweek van vorige maand was het thema ‘Griezelen. Gruwelijk eng’. Janneke Schotveld mocht het kinderboekenweekgeschenk schrijven, dat deed ze met het boek Kattensoep als resultaat. Het klinkt als een verhaal dat over heksen gaat. Heksen die een soepje maken van katten. Spannender kan het haast niet klinken.

Boeli wordt gebeld door een vriendinnetje, het is ook het buurmeisje van zijn opa. Ze is een beetje in paniek en zegt dat hij meteen moet komen. Nog voordat hij kan vragen wat er aan de hand is, wordt de verbinding verbroken en laat Boeili in nieuwsgierigheid achter. Ook zijn opa krijgt hij telefonisch niet te pakken, dus er zit niets anders op dan het openbaar vervoer te pakken en naar zijn opa te gaan.

Hij gaat niet alleen, want altijd als hij naar zijn opa gaat neemt hij zijn kat Obama mee. Hij vertelt zijn broer dat hij op pad gaat, zijn moeder is aan het werk.
Eenmaal bij zijn opa aangekomen, blijkt dat er met hem niets aan de hand is. Afgezien dat hij een dikke voet heeft omdat hij van de trap is gevallen en dat hij problemen heeft met de bezorger van de krant is er niets aan de hand. Wanneer Boeli zijn vriendinnetje Lucy spreekt blijkt dat er veel katten uit de buurt zijn verdwenen en ook haar kat! Als ze samen op straat lopen op zoek naar de kat van Lucy, zien ze op iedere hoek van de straat wel een affiche. Zoveel katten zijn verdwenen, wat is er toch aan de hand? Zou het te maken kunnen hebben met de rare vrouw, Herba, die in de buurt woont? Of de slangententoonstelling?

Lucy en Boeli gaan samen op zoek naar de oorzaak van alle verdwenen katten, want de politie doet niet zo heel veel. Het wordt wel heel spannend, want ze komen op plekken waar ze niet eerder zijn geweest….

Hedendaagse thema’s

Kattensoep is een avontuurlijk verhaal waarin de lieve Boeli toch heldhaftiger is dan hij ooit had gedacht. Door de verdwijning van alle katten in de buurt is hij nieuwsgierig en wil hij weten wat er met ze is gebeurd. Door zijn vriendinnetje Lucy wordt hij aangespoord om actief mee op zoek te gaan. Lucy is namelijk precies het tegenovergestelde van Boeli. Ze is bazig, voor niets en niemand bang en wil ten koste van alles haar eigen lieve kat terugvinden. Dit is zo belangrijk voor haar, omdat ze sinds de komst van haar kleine zusje niet meer gezien voelt binnen het gezin. Al met al is het een bijzonder duo, die Boeli en Lucy.

Maar naast deze herkenbare personages heeft Schotveld in het dunne boekje talloze hedendaagse thema’s verwerkt. Zo komen we er op subtiele wijze achter dat de partner van de opa van Boeli is overleden. Ook de de thuissituatie van Boeli, waarin zijn moeder veel moet werken om het gezin te onderhouden is voor menig lezer niet onbekend. En wat is het toch typerend om over bepaalde mensen, die net niet binnen de verwachting van de maatschappij vallen, te oordelen zonder dat we ze écht kennen?

Deze thema’s zijn subtiel in het spannende verhaal verwerkt en door haar prettige schrijfstijl leest het ook nog eens erg fijn. Janneke Schotveld heeft met Kattensoep een knap staaltje werk afgeleverd, van mij had het boekje wel wat dikker mogen zijn, want ik zou best meer over Boeli en Lucy willen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *