Romans en literatuur

Ik ook van jou van Ronald Giphart

Dit jaar las (nou ja, luisterde) ik voor het eerst een boek van Ronald Giphart, namelijk Harem. Zoals je hier kunt lezen, was ik aangenaam verrast. Hanne reageerde op mijn blogpost (leuk!!) en raadde mij haar lievelingsboek van Giphart aan, Ik ook van jou. En had ik nu net een exemplaar in de boekenkast staan.

Ronald en Fräser zijn twee jonge studenten wanneer ze in 1990 met zijn tweeën afreizen naar de Dordogne voor hun grote ‘queeste naar literatuur en seks’. Hoe verschillend Ronald en Fräser ook zijn, ze willen allebei schrijver worden en vullen elkaar als tegenpolen prima aan. Fräser is het type blaaskaak, maar wel loyaal en vriendelijk terwijl Ronald volgzaam, rustig en bescheiden is.

Eenmaal aangekomen in de Dordogne zetten zij hun reis voort met de kano. De vakantie zorgt voor goede, diepgaande gesprekken en de stilte doet Ronald nadenken over zijn verloren grote liefde Reza. De gesprekken gaan over schrijven, literatuur, liefde en de toekomst. Maar nog meer gaat het over seks. Ronald is bezig en roman te schrijven over zijn Reza, hoe ze elkaar hebben leren kennen, hoe intens hun relatie was en hoe meedogenloos pijnlijk het einde van hun relatie is geweest. Ronald heeft stof genoeg voor een boek want Reza was geen alledaags persoon. Ze bleek de neiging te hebben tot zelfdestructie en kon zichzelf maar moeilijk accepteren. Ze stootte hem af en trok hem weer naar zich toe, over en over.

Het verdriet om Reza hangt als een sluier om hem heen, maar de ontmoeting met twee jonge meisjes lijkt voor Ronald haast het medicijn om over Reza heen te komen.

Liefde en seks

Ik ook van jou is qua structuur vrij origineel, het is namelijk een roman in een roman. In het verhaal komen namelijk onderdelen terug van het boek wat Ronald aan het schrijven is. Daarnaast wordt regelmatig teruggeblikt naar het verleden, waarin hij nog een heftige haat-liefdeverhouding met Reza had.

Giphart windt er geen doekjes om, het taalgebruik is direct en vol passie en seks. Het komt hier en daar een beetje studentikoos over, maar op zich vind ik dat niet zo heel vervelend. Reza vond ik een uiterst boeiend personage, haar excentrieke eigenaardige gedrag maakt haar interessant. Veel interessanter dan de introverte Ronald die weinig initiatief lijkt te tonen en zich gemakkelijk schikt alle situaties waarin hij terechtkomt.

Dat lijkt ook de ontwikkeling van hem te zijn, tijdens zijn vakantie moet hij leren voor zichzelf te kiezen. Niet meer in te gaan op Reza die op haar maniertjes hem blijkt prikkelen, zijn aandacht wil blijven vasthouden. Het lijkt haast iets voor haar om te kunnen overleven. De verschijning van de twee knappe jongedames komt op precies op het goede moment. De lucht barst van alle liefde. De seks neem ik maar op de koop toe.

1 thought on “Ik ook van jou van Ronald Giphart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *