Algemeen, Prentenboeken18 oktober 2017

2

5 x cadeautips voor kraamvisite

Toen ik zelf nog geen kinderen had vond ik het erg moeilijk om een origineel kraamcadeautje te verzinnen. Ok, ik geef toe dat ik bijna altijd een boek kocht. Maar ik kende alleen de bekende boeken zoals Nijntje en Jip en Janneke. Daar is helemaal niets mee, juist integendeel. Er zijn alleen nog zoveel andere mooie boeken die je kunt geven.

In deze blogpost geef ik 4 tips van prentenboeken die je op een kraamvisite kunt geven en waarmee je gegarandeerd succes hebt! Omdat ik héél veel mooie prentenboeken ken (mijn lijst met tips is ein-de-loos), heb ik bij het maken van de selectie boeken uitgekozen voor kinderen van ongeveer 1 jaar tot ongeveer 2,5 jaar. Ik noem hier specifiek ‘ongeveer’, omdat ieder kind natuurlijk weer anders is.

De serie van Gonnie en Gijsje van Olivier Dunrea

Mijn collega gaf mij bij de geboorte van mijn zoon Teun en Otto van Olivier Dunrea. Meteen was ik verkocht en het leuke is, het is een grote serie en er zijn zoveel verschillende boeken uitgekomen. Zo is er een flapjesboek, voelboek en erg veel prentenboeken. Het handige van deze prentenboeken is dat ze van stevig karton zijn en een fijne prijs (7,99 euro) hebben.

Dikkie Dik van Jet Boeke

Dikkie Dik kan gewoon niet ontbreken in deze lijst. En daarom smokkel ik ook een beetje, want hoewel je Dikkie Dik al op jonge leeftijd voor kunt lezen, zijn ook de oudere kinderen nog erg fan van deze rode kater. Hoe vaak niet De onaardige poes, bladzijde 128 van het voorleesboek, moet voorlezen (elke dag!). Inmiddels hebben we een vrij grote verzameling Dikkie Dik boeken en deze boeken blijven we gewoon pakken. Dit is gewoon een keiharde ‘must-have’.

Even achter mijn oortjes kriebelen  van Jörg Muhle

Een iets onbekender prentenboek is Nog even achter mijn oortjes kriebelen van Jörg Mühle. In dit lieve prentenboekje gaat Klein Konijn naar bed. Maar eerst moeten er nog een paar dingen gedaan worden. Hierbij mag jij helpen! En dat maakt dit boekje juist zo leuk, samen mag je het konijntje achter zijn oortjes kriebelen, afdrogen en zijn pyjama aandoen. Het zijn allemaal rituelen die niet onbekend zijn. Echt een superschattig voorleesboekje.

Liesbeth Slegers – Dit ben ik

De kleurrijke prentenboekjes van Liesbeth Slegers herken je uit duizenden. Tenminste, ik herken haar illustraties al van ver. Altijd prachtige kleuren en een duidelijk en leuk onderwerp. Zo gaat Dit ben ik over een klein jongetje dat zichzelf voorstelt. In een gemakkelijk tempo worden de dagelijkse bezigheden uitgelegd en getoond met behulp van een eenvoudige illustratie. Ook haar andere boeken zijn zeker ook het lezen waard, maar deze boekjes zijn juist zo leuk voor de kleine 1-jarigen!

Bobbi van Monica Maas

Van het lieve beertje Bobbi is al een hele serie verschenen. In ieder boekje beleeft Bobbi wel een nieuw avontuur. Zo leert hij op een potje te gaan, gaat hij uit logeren bij opa en oma en wordt hij grote broer. De teksten en illustraties zijn altijd hetzelfde qua vormgeving en opbouw. Dit maakt het heerlijk herkenbaar. Zowel de teksten als illustraties zijn lieflijk en zacht, maar ook eenvoudig en op rijm. Er valt genoeg te zien in de plaatjes waarover je kunt praten, dus de boekjes kunnen oneindig vaak gelezen worden. Zó gezellig!

Oh ja en dan nog wat

Ik vond het zó moeilijk om mij te beperken tot vijf tips. Dan hoor ik je denken, maak er dan gewoon een top 10 van! Jaja, ik ken zoveel meer mooie prentenboeken, maar die zijn voornamelijk voor de jongere peuters. Denk bijvoorbeeld aan Bobbi, De kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft en Het grote slaapboek.

Het wordt dus al tijd om alvast te gaan broeden op een volgende lijst met aanraders….

2 thoughts on “5 x cadeautips voor kraamvisite

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *