Romans en literatuur

Tot je valt van Lidewij Martens

Onlangs won ik op Twitter een boek dat pas was uitgekomen: Tot je valt van Lidewij Martens. Een boek dat het verhaal beschrijft van een vader die wanhopig het leven van zijn dochter probeert te redden.

Nico is een eenzame veerman dat een enorm verdriet met zich meedraagt. Tijdens zijn overtochten, waarbij hij passagiers van de ene naar de andere kant brengt met zijn pont, blikt hij terug op zijn leven met zijn lieve maar gecompliceerde dochter Geesje. Hij denkt na over hoe het was, maar ook over hoe het werd toen zijn vrouw Lieke hem verliet en hij alleen achterbleef met Geesje.

Over hoe Geesje een lief, enthousiast en onbevangen meisje was dat langzaam veranderde in een groter meisje dat van haarzelf meer verantwoordelijkheid moet dragen dan dat ze kan. Haar grootste wens is om haar vader weer gelukkig te maken na het vertrek van zijn vrouw, haar moeder. Maar ze kan de verslaving om niet te eten, om niet te hoeven voelen, niet weerstaan.

Alleen ik wist dat ze de vrijheid in zichzelf droeg, maar er niet meer bij kon.

Het leven van Nico bestaat uit verdriet, eenzaamheid en onmacht. Hij kijkt de wereld wel in, maar hij ziet het mooie niet meer. Hij lijkt alleen de pont nog te zien, het is de reden waarvoor Nico ‘s ochtends voor uit bed komt. Op een dag komt een jong meisje de stuurhut binnen dat hem aan Geesje doet denken. Hij houdt haar in eerste instantie op afstand, maar het vasthoudende meisje weet de langzaam door zijn pantser te breken.

Intens ontroerend

Tot je valt is een zeer aangrijpende, hartverscheurende roman over machteloosheid en liefde. Wat een prachtig geschreven boek. Niet alleen het onderwerp is hartverscheurend, maar ook de wijze waarop Martens de personages heeft neergezet. Vol gevoel, vol liefde en vol genegenheid voor de ander. Maar helaas zijn ze zo beperkt in hun handelen dat ze het geluk van de ander niet kunnen redden.

Als ik op haar wachtte, was ze er nog.

De machteloosheid en de bewondering die je voelt wanneer je leest over de onvoorwaardelijke liefde en steun die Nico zijn dochter geeft. Alles om haar te redden, zoals zij hem ooit heeft gered.

Martens weet de levens van zowel Nico als Geesje pijnlijk treffend te beschrijven in prachtig poëtisch taalgebruik. Vooral de wijze waarop de eetstoornis van Geesje invloed heeft op het leven van Nico. Dit gebeurt door flashbacks die Nico heeft wanneer het meisje hem gezelschap houdt tijdens de overtochten met de boot. Ze herinnert hem aan hoe het was, aan hoe het had kunnen zijn.

Ik weet niet wat ik nog meer kan zeggen, overweldigd ben ik door dit boek. De tranen biggelden over mijn wangen, wat een prachtig boek!

4 thoughts on “Tot je valt van Lidewij Martens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *