Romans en literatuur

De koffiedief van Tom Hillenbrand

Koffie is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij, maar dit is niet altijd zo geweest. In de 17e eeuw had het Ottomaanse rijk een monopolie op de verbouw van koffieplanten en de export van koffie. Bij uitstek een spannend onderwerp om een historische roman op te baseren, Tom Hillenbrand deed het met De koffiedief als resultaat.

Het is 1683 en in Europa heeft men koffie ontdekt. Het verslavende donkere goedje doet het erg goed, maar de Europeanen zijn alleen afhankelijk van de export van de koffie uit het Ottomaanse rijk. Zij bewaken de koffieplantjes alsof het goud is (qua waarde zal het misschien in die tijd niet zoveel schelen). De grootste handelsmaatschappij, de VOC, wil de koffie in Nederland gaan verbouwen. Ze hebben het in het verleden wel eens probeerd, maar geen enkele poging heeft nog succes gehad. Met behulp van koffieplanten denken ze dat het zou moeten lukken. De enige manier om stekjes in het bezit te krijgen, is door ze te stelen.

Ze rekruteren de Engelse handelaar en virtuoso Obediah Chalon. Het is niet dat hij deze missie vrijwillig wil ondernemen, maar hij zit in een ietwat lastig parket. Door zijn pogingen om groot geld te vergaren, die trouwens niet allemaal op een legale manier zijn geweest, is zijn leven wat onzeker. De VOC stelt hem de keuze: of deze onderneming leiden óf terugkeren naar het tuchthuis waar hij de dood zal vinden.

Met behulp van enkele vrienden is het aan hem de schone taak om een capabel team samen te stellen. Obediah weet interessante personages te strikken en alleen het samenstellen hiervan is al missie op zich. In het diepste geheim vindt er aardig wat correspondentie plaats, die argwanend in de gaten wordt gehouden door de Fransen. Zij vermoeden namelijk een samenzwering tegen koning Lodewijk XIV maar kunnen dit niet uitsluiten door het ingewikkelde geheimschrift wat Obediah in zijn correspondentie hanteert. Musketier Gatien de Polignac moet de achtervolging inzetten om de samenzwering te stoppen. Hij zal hen helemaal tot in het Midden-Oosten op de hielen zitten.

Een avontuur vol vindingrijkheid

De koffiedief bevat veel historische feitjes, maar heeft door de spanning en het avontuur niet ingeleverd op leesplezier. Hoewel het een relatief lange tijd duurt voordat er over wordt gegaan op actie, is het eerste deel niet minder interessant.
Hilenbrand schetst namelijk een prachtig beeld van het leven in de 17e eeuw; de koffiehuizen, de mode, de machtige VOC en de nieuwste uitvindingen op een decor van politieke ontwikkelingen. Dit laatste is soms wat moeilijk te volgen, maar met wat hulp van internet kom je er best goed uit.

Er wordt veel gebruik van correspondentie en enkele brieven heeft Hillenbrand ook in zijn boek opgenomen. Het zorgt ervoor dat je de wereld door een andere bril kan bekijken. Het boek is dan ook op geen enkel moment saai, de daadwerkelijke onderneming in het Ottomaanse rijk had wat uitgebreider beschreven mogen worden. De inventiviteit van het team is wonderbaarlijk en het is alleen maar leuk en interessant om hier meer over te lezen!

De koffiedief is een fijne historische roman, boordevol informatie en een tikkeltje spanning. Maar bovenal is het een boek vol avontuur, vindingrijke personages en spannende schermutselingen.

ps. Hoe drink jij je koffie?

Graag wil ik Uitgeverij Boekerij bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

4 thoughts on “De koffiedief van Tom Hillenbrand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *