Algemeen

Kinderboekenweek 2017

In 2015 en 2016 besteedde ik aandacht aan de Kinderboekenweek, helaas was het vorig jaar wat hectisch in huis waardoor ik het helemaal langs mij heen heb laten gaan. Met een ondernemende baby en een stoere peuter in huis die allebei gek zijn op boekjes (de een lees, de ander bladert, wijst en verplaatst ze in en uit de kast) kan ik niet anders om ook aan te haken. En wat vind ik dat leuk!

Gruwelijk eng

Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017, die loopt van woensdag 4 oktober tot en met zondag 15 oktober 2017. In deze week worden er in het hele land leuke activiteiten georganiseerd. Ik kan jullie de site Kinderboekenweek écht aanraden.

Wat wij deze week gaan doen? Natuurlijk zal ik mijn kinderen elke dag voorlezen, dat doen we al iedere dag voor het slapen gaan. Onze zoon wil het liefst de hele dag voorgelezen worden, en dan ook nog het liefst tig keer hetzelfde verhaal… Eerst was het Dikkie Dik, toen was het De kleine krokodil en de laatste tijd is het De kleine walvis en Bumba voor het slapengaan. Onze dochter houdt zich nog bezig met kleine kartonnen boekjes, maar bladert ook graag de boekjes van Muis door.

Net zoals vorig jaar krijgen ze allebei een boek cadeau, een soort van traditie die ik het afgelopen jaar spontaan ben begonnen. Ook gaan we deze week lekker griezelen. Mijn zoon bevindt zich al regelmatig in de wereld van monsters (denk aan Thomas de trein en het monster op het spoor) en heeft deze week bij de opvang een monster gemaakt waarmee hij iedereen wil laten schrikken. We gaan samen lezen over monsters en dat doen we onder andere met het prentenboek van de Kinderboekenweek: Knikkeruil van Maranke Rinck in samenwerking met illustrator Martijn van der Linden.

Er is een nieuwe knikker in de groep. Hij heet Uil en hij krijgt geen tijd om te wennen, want er zijn monsters in de buurt. Op zoek naar een goede verstopplek zoeft Uil met de andere knikkers van een fantastische knikkerbaan. Hij rolt langs een onmogelijk putje en hij verdwaalt in een enorm doolhof. Waar moeten ze heen? Dan doet Uil een ontdekking. Hij vindt een nieuwe plek. Daar zijn ze veilig…

Het kinderboekenweekgeschenk is trouwens Kattensoep geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap.

Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Er is iets vreemds aan de hand in opa’s buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa’s buurmeisje Lucy probeert Boeli het mysterie op te lossen.

Uiteraard gaan we deze week ook de bibliotheek bezoeken en juist de boeken lenen die over monsters en griezels gaan. Tijdens de donkere avonden wordt het vast heel spannend in huis! Voor meer tips kan je ook altijd de Voorleesgids en de Kinderboekenkrant ophalen bij de bibliotheek. Deze krantjes staan boordevol leuke boeken die bij deze week passen. Evenals feitjes en weetjes, altijd leuk om door te lezen dus. Er zijn genoeg leuke dingen te doen!

6 thoughts on “Kinderboekenweek 2017

 1. Merijn vind het ook heerlijk om door de boekjes te bladeren en wordt elke avond en elk slaapje lekker voorgelezen voordat hij in bed gaat. Maar ik koop stiekem al te veel boeken voor hem om dan ook nog iets extra’s te kopen voor de kinderboekenweek (maar wedden dat het wel gebeurd?) Maar het idee om dan lekker naar de bieb te gaan vind ik wel een heel leuk idee. Ik heb natuurlijk een pasje voor hem maar nog weinig van gebruik gemaakt omdat we al zo’n stapel boeken hebben en hij nog niet zo zachtzinnig is. ;)

  1. Wij lenen ook nog niet veel boekjes voor Lotte, meer omdat ze toch andere boekjes pakt. Boekstart heeft wel leuke boekjes voor de kleintjes! Op zich kopen wij niet veel nieuwe prentenboeken, wel veel tweedehands zoals op rommelmarkten en kringloopwinkels…

 2. Leuk! Ik heb ook echt enorm zin in de Kinderboekenweek :-) Lekker shoppen voor Mason! Daar wil ik een jaarlijkse traditie van maken. Ik heb alleen nog geen idee welk boekje er nu eens bij kan worden geshopt dus als je een leuke tip hebt: graag!

  P.s: ik vind de nieuwe lay-out van je blog supermooi!!

  1. Ohh… er zijn zoveel leuke kinderboeken, maar volgens mij heb je zelf al een hele collectie
   Dikkie Dik doet het hier echt ontzettend goed, we lezen er al maanden elke dag uit voor! Elmer de olifant vind ik ook heel leuk. Ik denk dat ik Anna maakt ruzie van Kathleen Amant voor Timo koop, vind hij heel erg interessant. Voor Lotte weet ik het nog niet eigenlijk…..

   ps. Dank je!! Heb het al een tijdje ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *