Spanning

De droogte van Jane Harper

In De droogte, het thrillerdebuut van de Brits-Australische schrijfster Jane Harper wordt een Australisch dorpje al een paar jaar geteisterd door hitte en droogte. De gemoederen lopen hoog op, maar is dit ook de reden voor de drievoudige moord?

Kiewarra is een klein plattelandsstadje. Zo’n stadje waar iedereen elkaar kent en ook iedereen wat van elkaar moet vinden. Aaron Falk groeide ooit op in het stadje, maar heeft het dorpse leven ingeruild voor het grote Melbourne. Hij was van plan nooit meer een voet te zetten in Kiewarra, maar zijn jeugdvriend Luke Hadler en zijn gezin zijn op mysterieuze wijze overleden. Op aandringen van de vader van Luke keert hij terug met het voornemen zo snel als mogelijk met volle vaart weer weg te rijden.

Ik begrijp al snel waarom Aaron niet al te lang wil blijven; hij is niet welkom. De reden hiervoor is de dood van een jong meisje waarvoor Luke en Aaron verantwoordelijk worden gehouden. Dat hij nu bij de politie, weliswaar aan de financiële kant, werkt maakt de inwoners niets uit. Ze beschouwen hem als gevaarlijk en willen hem zo snel mogelijk weg hebben uit Kiewarra.

Alhoewel Aaron ook niets liever wil dan weggaan, houdt de dood van Luke en zijn gezin hem bezig. Op aandringen van de ouders van Luke onderzoekt hij of Luke zelf zijn gezin heeft vermoord of dat iemand anders hier een rol in heeft gespeeld. Hij komt in contact met de lokale politiechef en samen trekken ze op in de speurtocht naar de waarheid.

Ontvlambaar

Deze speurtocht speelt zich af in een kurkdroge, zinderende hitte. Het lijkt wel of er maar íets moet gebeuren en de situatie escaleert. Dat maakt het boek ook spannend, het is een sluimerende spanning die bij de plot pas tot uiting komt. Juist van deze soort spanning ben ik wel gecharmeerd; het neemt je mee en als toeschouwer wordt je getrakteerd op geweldig denkwerk van een intrigerend politieduo waarvan de eigenaardige en rustige Aaron er één is.

Eigenaardig is ook het stadje Kiewarra, Harper weet dit op treffende wijze te schetsen. De droge omgeving, de boeren die hard moeten werken om geld te verdienen; te overleven. De onzekerheid in de tijd van de droogte en de onderlinge ruzies en schermutselingen. Het is een perfect decor om mysteries te ontrafelen. Wie houdt wie het hand boven het hoofd? En wie is van wie afhankelijk?

Met de sluimerende spanning, de rustige opbouw van het verhaal en geen ingewikkelde verhaallijnen is De droogte een heerlijke thriller die je urenlang geboeid zal houden.

4 thoughts on “De droogte van Jane Harper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *