Romans en literatuur

Lefbek van Anke Laterveer

Soms mijd ik boeken waarover ik in de media veel hoor. Geen idee waarom, ik heb altijd de neiging om juist het tegenovergestelde te doen dan wat mensen van mij willen. Daarom was het er dan ook nooit van gekomen om Lefbek van Anke Laterveer te lezen, maar de grote campagne heeft mij de naam wel doen onthouden én heeft mij nieuwsgierig gemaakt. Via Storytel zag ik onlangs dat het boek als luisterboek beschikbaar was, super!

In Lefbek draait het om Lise (Lise met een -e) die in het begin van het boek nog maar een klein meisje is. Maar dat ze anders is dan anders merk je meteen. Haar ouders geven zoveel mogelijk hulp aan mensen die het hard nodig hebben, maar vergeten daarbij hun eigen dochter. Onder de streep zijn er altijd mensen die het harder nodig hebben of in een meer schrijnende situatie zitten dan Lise. Hierdoor groeit Lise op in een gezin waar men geen interesse in haar toont; haar niet begrijpt.

Gelukkig heeft ze haar beste vriendin Saar die ze op de basisschool leert kennen, er ontstaat een hechte vriendschap. Zoals het gaat op basisscholen en middelbare scholen verschuiven de verhoudingen nog wel eens. Lise is echter zo kwetsbaar dat ze een makkelijke prooi vormt voor een verschrikkelijke jongen; ze wordt op gruwelijke wijze, meermaals, misbruikt. De hele kwestie gebeurt zo achteloos, alsof Lise een disposabel artikel is dat je na gebruik, wanneer je haar niet meer nodig hebt, gewoon weg kan gooien. 

Hoe achteloos het misbruik ook plaatsvindt, het heeft een immense impact op de toch al labiele Lise. Ze probeert te verdwijnen, in zichzelf. Het is haar manier van overleven. De gebeurtenissen in haar jeugd vormen haar tot de bijzondere vrouw die ze zal worden.

Anke Laterveer beschrijft de persoonlijke reis en groei van Lise met een fijne schrijfstijl, haast nonchalant. Ondanks dit is het verhaal rauw en realistisch en ik moet zeggen dat het verhaal mede hierdoor goed binnenkomt. Ze schept een totaalbeeld van een kwetsbaar meisje dat haar eigen kwaliteiten en talenten niet herkent en zeker niet zal erkennen als ze dat zou kunnen. De basis van haar leven is al op zodanige wijze verkeerd gelegd dat ze de kleine hoeveelheid kansen in haar leven niet heeft kunnen of willen grijpen.

Lise is een bijzonder personage, ze is kwetsbaar en onzeker maar kan zich flamboyant, stoer en roekeloos gedragen. Haar reis naar volwassenheid is avontuurlijk maar vol gevaar. Het zijn de seksuele uitspattingen, haar verkeerde vriendjes, haar drankgebruik en het feit dat ze altijd de plank volledig misslaat die Lise als personage juist interessant maken. Het is echter bedroevend dat dit voor een groot gedeelte door haar onkunde komt, haar verdriet en onzekerheid. De band met haar ouders is op een gegeven moment zo verstoord dat er van contact geen sprake meer is. Frappant vind ik dan wel dat deze band later, wanneer Lise volwassen is, haast zonder moeite over gaat in intensief contact. 

Laterveer heeft een fijne stem om haar eigen boek voor te lezen, ik vind het gewoon bij Lise passen. Lefbek is een sterk debuut over een krachtig, niet alledaags, personage die vecht tegen haar demonen uit het verleden.

1 thought on “Lefbek van Anke Laterveer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *