Romans en literatuur

Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck

Griet Op de Beeck is een Vlaamse auteur en columnist. In 2013 debuteerde ze met de roman Vele hemels boven de zevende waarna Kom hier dat ik u kus werd uitgebracht. Wat kan deze vrouw fantastisch schrijven!

Wat is liefde wanneer je de ander niet kunt zeggen wat je voelt of denkt? Wat is liefde als je niet het vermogen hebt om liefde te geven en te ontvangen?

In Kom hier dat ik u kus begint het verhaal met een klein meisje Mona dat opgroeit in een gezin waarin liefde geen vanzelfsprekendheid is. Haar moeder, die haar trouwens met enige regelmaat opsluit in de kast, komt te overlijden waarna een stiefmoeder haar intrede in het huishouden doet. Haar vader lijkt niet uit liefde met haar te trouwen, maar meer vanwege zijn onkunde om twee kinderen, Mona en haar jongere broertje Alexander, groot te brengen. Hij is altijd aan het werk in zijn tandartspraktijk, hij lijkt de werkelijkheid te willen ontvluchten. De stiefmoeder lijkt het allemaal goed te bedoelen, maar kan het gezin geen eenheid laten worden. Mona wil haar vader, stiefmoeder en broertje ten alle tijden gelukkig maken en past zich, als een kameleon, in iedere situatie aan. De basis van Mona’s leven is gelegd.

Eenzaamheid

Het verhaal gaat vervolgens verder naar een periode waarin Mona een jonge vrouw is. Haar eenzaamheid zorgt ervoor dat het leven van Mona altijd beladen is, het verdriet en het ‘matte’ van haar leve druipt van de pagina’s af. In haar relatie met haar partner Louis wordt ze ook niet als volwaardig beschouwd, iets waar ze zelf de hand in heeft. Nog steeds cijfert Mona zich in iedere situatie weg en schikt zich in iedere situatie zonder een weerwoord te geven, zonder zichzelf belangrijk genoeg te vinden om voor te vechten. Het is een situatie die ze onmogelijk in stand kan blijven houden.

Ik zei het al eerder op Twitter. Wat kan Griet op de Beeck fan-tas-tisch schrijven! Het is zo prachtig om te lezen hoe Mona probeert het in eigen handen te nemen en daarmee het geluk en de liefde die ze zo verdient ook kan omarmen. Het is een thema waar eenieder van ons wel eens mee te maken krijgt. Wie is nu altijd eerlijk tegen zichzelf en wie doet wel eens dingen om een ander tevreden te maken of te houden? Gelukkig (en hopelijk) gebeurt dit niet zo vaak in de mate die in Kom hier dat ik u kus wordt geschetst. Want die is schrijnend. Kom hier dat ik u kus zet je in ieder geval wel aan tot nadenken.

De stijlvolle, Vlaamse zinnen lijken zo vlug en gemakkelijk op papier gezet. Maar het klopt gewoon, het is precies goed. Terwijl ik de volzinnen tot me liet komen, hoorde ik het zachte Vlaamse accent in mijn achterhoofd. Wat een prachtig boek, amai!

1 thought on “Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *