Scandinavische thrillers

De Dorst van Jo Nesbø

De sticker op de omslag is prominent aanwezig. Harry Hole is terug! In het elfde deel van de serie van Jo Nesbø, De dorst, heeft Harry Hole wederom te maken met een bloeddorstige seriemoordenaar.

Harry Hole leidt voor zijn doen een rustig leventje. Hij is docent en samen met zijn mooie vrouw Rakel en stiefzoon Oleg heeft hij het leven waar hij zo hard voor gevochten heeft. Hij heeft geen actieve rol meer in en bij actuele moordonderzoeken, waardoor zijn leven zo veilig als mogelijk is. Wel heeft hij helaas te maken met de politieke slangenkuil waar hij nog veel bekenden in heeft zitten die op de hoogte zijn van zijn expertise. Zo ook hoofdcommissaris Bellman, die vanwege persoonlijke politieke belangen, hem chanteert deel te nemen aan het moordonderzoek waaraan Katrine Bratt leiding geeft.

Het team onderzoek de gruwelijke moorden op jonge dames, er is een (letterlijk en figuurlijk) bloeddorstige seriemoordenaar actief. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en al snel heeft Hole de leiding op zich genomen. Hij wordt gedreven door kennis en kunde maar ook door een aanwijzing dat de moordenaar een verband heeft met een oude onopgeloste zaak. Het zorgt voor een spannende, zinderende race tegen de klok.

Bloedstollend avontuur

Wat kan Jo Nesbø toch verschrikkelijk goed schrijven. In De dorst zet Nesbø meteen hoog in, want zonder inleiding wordt de lezer meteen een spannend scenario voorgeschoteld. Een moord die zeer ongewoon is en daardoor wordt de nieuwsgierigheid aangewakkerd. Wie is die bijzonder gruwelijke moordenaar, waarom doet hij zoiets en hoe gaan ze deze zaak oplossen?

Uiteraard leidt de kennis en vaardigheden van Hole naar de moordenaar, hoewel hij er dit keer wat langer over doet en het niet zonder enige slag of stoot gaat. Dit is helemaal niet erg, want daardoor kunnen we extra lang genieten van het bloedstollende avontuur. Hole is dit keer niet het enige personage dat voor een goed verhaal zorgt. Zijn persoonlijke angsten en beslommeringen zijn uitermate interessant en zorgen voor veel diepgang, maar ook de bijpersonages zoals de moordenaar, de psycholoog en collega’s krijgen een goed gedoseerde rol in het boek. De dorst is een typisch boek van de hand van Nesbø, een fijne spanningsboog, ijzersterk verhaal en sterke ontknoping. Genieten met een hoofdletter G!

1 thought on “De Dorst van Jo Nesbø

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *