#50 books8 augustus 2017

10

Chaos in de boekenkasten

Elke week op zondag wordt er een nieuwe ‘leesvraag’ gesteld die door iedereen op eigen wijze beantwoord kan worden. Dit wordt al vanaf 2013 wekelijks georganiseerd en dit jaar heeft Martha het stokje van Hendrik-Jan overgenomen. De #50books vraag van deze week is: Hoe sorteer jij je boeken?

Een van de boekenkasten

Deze vraag komt als geroepen! Want zoals de titel al aangeeft, mijn boekenkasten zijn ontzettend chaotisch. Nu hoor ik je denken, die boekenkast hierboven op de foto ziet er anders vrij gestructureerd uit, maar schijn bedriegt. In deze boekenkast, de enige trouwens die in onze woonkamer staat, is alleen een onderscheid aangebracht tussen ongelezen boeken en mijn mooiste gelezen boeken. Ook heb ik een aantal planken gewaagd aan reisgidsen en non-fictie. Dat is de enige vorm van structuur die ik heb aangebracht in alle drie mijn boekenkasten..

Ongelezen en gelezen boeken

De stapel ongelezen boeken is afgelopen jaar aardig geslonken toen ik zo’n pakweg 60 boeken naar de kringloopwinkel heb gebracht. De hoeveelheid gelezen boeken is echter vele malen groter. Een ruwe schatting geeft aan dat wij samen ongeveer 600 boeken in ons bezit hebben.

Het toeval wil dat wij de afgelopen week onze andere boekenkasten enigszins toonbaar hebben gemaakt. Ik had namelijk alle boeken met de verhuizing in één kast gepropt en die barstte nu ongeveer uit zijn voegen. We hebben het geluk dat we in ons huis een grote ruimte hebben waar twee grote boekenkasten in staan. Nu heb ik mijn boeken verspreid over deze twee kasten en daarbij heb ik totaal niet gelet op auteur, genre of wat dan ook. Ik heb ze er gewoon ingeschoven :-)

Boekenkasten

Boekenkast nummer 2
Boekenkast nummer 3

Sorry voor de slechte kwaliteit foto’s, het beetje daglicht wat daar binnenkomt is tussen de openslaande deuren tussen deze boekenkasten). Sinds afgelopen zondag ben ik dus nog aan het dubben, hoe ga ik deze kasten nu indelen? Doe ik het op genre, op alfabet of laat ik het zoals het is? Momenteel neig ik ernaar om de kasten op alfabet in te delen, want ik vind het soms lastig om een bepaald boek in een genre in te delen. En daarnaast, welke genres houd je dan aan bij de indeling? Op alfabet is voor mij dan heerlijk concreet.

Voor nu laat ik het dus maar even zo en ik hoop dat ik wat inspiratie kan opdoen van de boekenkasten van mijn collega bloggers! Ben jij ook benieuwd naar hun indeling, houd dan deze blogpost in de gaten!

Hoe sorteer jij je boeken?

10 thoughts on “Chaos in de boekenkasten

  1. Ik schik mijn boeken op grootte. Non fictie en fictie staan door elkaar, verdeeld over 4 boekenkasten. Bij benadering weet ik ongeveer wel waar een bepaald boek staat. Als ik dat bepaald boek zoek, kom ik vaak titels tegen waarvan ik denk: zou ik opnieuw moeten lezen. Of tiens, dat boek heb ik ook nog.

    Naast die 4 boekenkasten heb ik nog 2 andere. Een voor mijn woordenboeken en andere boeken i.v.m. taal en een voor audioboeken.

    1. Dat is het voordeel van een boekenkast waarin je soms even moet zoeken naar een boek, dan kom je altijd weer wat verrassends tegen! Op grootte sorteren, dat heb ik nog niet vaak gehoord. Doe je dit met een speciale reden?

  2. Ik schik mijn boeken alfabetisch op achternaam van de auteur maar mijn gelezen boeken doe ik weg (naar de kringwinkel of een tweedehands winkel) waardoor die “gaten” opgevuld worden en het dus niet meer alfabetisch staat.

  3. Ooit had ik het alfabetisch staan. Maar tegenwoordig veel qua genre en series bij elkaar. Ik heb ook planken van bepaalde auteurs gemaakt in een kast apart. Ook heb ik veel hardcovers gescheiden van mijn paperbacks en de ongelezen boeken meer gescheiden van de gelezen boeken. Maar ik denk niet dat iemand anders de logica er in kan vinden dan ik. En dat vind ik wel prima eigenlijk, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *