#50 books

Welk boek ligt het prettigst in de hand?

Elke week op zondag wordt er een nieuwe ‘leesvraag’ gesteld die door iedereen op eigen wijze beantwoord kan worden. Dit wordt al vanaf 2013 wekelijks georganiseerd en dit jaar heeft Martha het stokje van Hendrik-Jan overgenomen. De #50books vraag van deze week is: Welk boek ligt het prettigst in de hand?
Veel lezers zullen voor een e-reader kiezen; het ligt licht in de hand en je kunt veel boeken meenemen zonder de last te hoeven dragen. Zo heb ik bijvoorbeeld De Opwindvogelkronieken van Murakami op mijn e-reader staan omdat het bibliotheekboek zó ontzettend dik is! Ik wil het boek eigenlijk nog lezen in onze vakantie, maar of dat gaat lukken…

Maar als ik echt moest kiezen en daarbij het leesgenot in het achterhoofd houd, kies ik toch voor een ouderwetse pocket. Ja, zo eentje waarvan je makkelijk de rug kan knakken, om kan buigen en die vaak een klein lettertype bevatten. Pockets doen mij altijd denken aan ‘vroeger’ toen ik altijd pockets kocht omdat ik niet zoveel geld had. Vooral de boekhandel op station Zwolle heeft 15 jaar geleden heel goed aan mij verdiend. Ik vind pockets zoveel fijner lezen dan paperbacks! Je kunt ze makkelijk opbergen en ze liggen ook heel fijn in de hand! Ideaal om het boek op het strand te lezen met in de ene hand een cocktail en de andere een spannend boek. 

Nu lees ik eigenlijk bijna nooit meer boeken in pocketuitvoering, ze worden volgens mij ook veel minder verkocht. Maar of dit ook echt zo is?

Gelukkig heb ik nog een hele verzameling aan oude, gebruikte pockets om ooit nog eens te herlezen. Zo heb ik bijvoorbeeld de hele serie van Jonathan Kellerman, Sue Grafton en Patricia Cornwell in pocketuitvoering. Maar ook nog mooie romans zoals Anna Karenina van Tolstoj en Afrikaanse nachten van Kuki Gallman

Wat vind jij het prettigst lezen?

9 thoughts on “Welk boek ligt het prettigst in de hand?

    1. Ohh nu ga ik ook twijfelen! Ik bedoel met pockets de kleine boeken in pocketsize waarvan de bladzijdes vaak gelijmd zijn. Paperbacks zijn in mijn ogen altijd in een groter formaat en steviger..

      1. Een pocket past in je jaszak (pocket) en is altijd een paperback. Een paperback heeft altijd een papieren kaft maar is niet per se een pocket. De pocket is dus eigenlijk een ondersoort van de paperback.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *