Romans en literatuur

Harem van Ronald Giphart

Na het lezen van Tessa’s recensie verdween Harem van Ronald Giphart op mijn lijstje van boeken die ik nog graag wilde lezen. Onlangs nam ik mij voor om vaker en meer actief in het desbetreffende boekje te bladeren, anders kwam het er nooit van. Toen ik toevallig op Harem stuitte in de app van Storytel, schoof ik het meteen op mijn boekenplankje. Het boek is voorgelezen door niemand minder dan Giphart himself.

De twintigjarige Liam trekt zich terug in afgelegen oude hut om aan een debuutroman te werken. Ondanks herhaalde pogingen tot een debuut moet dit hét boek worden waarmee hij zich als auteur (succesvol) gaat presenteren. Gelukkig heeft hij stof genoeg, want het boek gaat over niemand minder dan zijn excentrieke vader Mac de Hoop; de wereldbekende fotograaf met zijn harem.

Liam is opgegroeid in De Melkerij midden in een groep bijzondere personen. Naast zijn vader en moeder wonen ook de vriendin van zijn moeder en vader bij hun in. In de loop der jaren lopen er kunstenaars in en uit; sommige blijven jaren, sommigen zijn er even. Het blijft een bijzondere omgeving om in op te groeien. Er wordt liefde gegeven en ontvangen, in allerlei vormen en maten. Het maakt niet uit hoe je er uit ziet, maar het gaat puur om wie je bent. Het draait om acceptatie, verbondenheid en steun. Het is een niet alledaagse omgeving  maar ogenschijnlijk wel de meeste liefdevolle.

Met behulp van Liam zijn eigen herinneringen en die van anderen dompelt hij zich onder in het verleden en neemt de lezer mee op reis. Het verhaal van Liam wordt ondersteund door oude krantenknipsels, het maakt het tastbaar en des te interessanter. Tot nu toe klinkt het allemaal een beetje saai, schrijven over je vader op basis van herinneringen en stoffige krantenknipsels, maar het leven van Mac de Hoop is allesbehalve saai. Wat een geweldig personage en wat weet Giphart de aandacht van de lezer op gewiekste wijze er bij te houden. Er is altijd wel iets in het leven van Mac de Hoop of iets in het schrijftalent van Giphart dat stoppen met lezen niet mogelijk is. Mac de Hoop en zijn familie en vrienden komen tot leven zodat je bijna gaat denken dat deze personen ook écht bestaan. Vrije liefde, kunst en het leven. En wat voor leven. En wat voor boek!

4 thoughts on “Harem van Ronald Giphart

  1. Een vijftal jaar geleden heb ik bijna alle boeken van Giphart verslonden. Ik was een superfan. Ondertussen is het al zo lang geleden dat ik nog eens iets van hem las. Je recensie doet me terug naar Giphart verlangen, zo te lezen lijkt Harem een goed idee. Bedankt voor de tip!

    1. Jij bedankt voor je reactie! Het gekke is dat Harem juist het eerste boek was dat ik van Giphart las. Blijkbaar moet ik hoognodig ook de rest van zijn oeuvre gaan lezen. Welk boek vond jij het beste?

      1. Ik ook van jou, Gipharts debuutroman was het eerste dat ik van hem las. Meteen hetgene dat me het hardst is bij gebleven en nu één van mijn lievelingsboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *