Jeugd- en kinderboeken

Waarom een bos geen ramen heeft van Korneel de Rynck

In Waarom een bos geen ramen heeft van Korneel de Rynck zijn 28 verhalen opgenomen met een filosofisch tintje. Het is niet alleen maar een kinderboek, want het is geschikt voor 18 – 108 jaar! Kijk, dit spreekt mij nou meteen aan :-)

Waarom een bos geen ramen heeft gaat over de spin die zijn draad kwijt is maar hulp krijgt uit onverwachte hoek. Over de zalm die het grondig beu is om te zwemmen. Over de olifant die liever een mug zou zijn. Maar ook over de botsing tussen de duizendpoot en de sprinkhaan, de zwaarste botsing ooit in het bos. En over het grote geheim van de kraai…

Waar blijft de clou?

Je begrijpt het al, het zijn 28 verhalen waarin dieren centraal staan. Het zijn geen lange verhalen, precies het goede formaat om ‘s avonds uit voor te lezen (of natuurlijk zelf in een verloren momentje). De verhalen zijn inderdaad licht filosofisch, om eerlijk te zijn moest ik er een beetje aan wennen. Ik miste een concrete clou van het verhaal, het antwoord. Maar dat past nu eenmaal bij dit boek en bij de stijl, het verhaal moet de lezer aan het denken zetten en dat doet het dan ook precies. Het is daarom verstandig (hé dat rijmt!) om het per verhaal te lezen, dit in je op te laten nemen en op een ander moment het boek vervolgen.

Het boek bevat trouwens de prachtigste illustraties van Joris Thys, hierover kunnen alleen maar complimenten gemaakt worden. Deze illustraties doen het boek zoveel goed, ze zijn mooie kleurrijk en subtiel. Een goede aanvulling op het boek.

Waarom een bos geen ramen heeft is een aanrader voor de beginnende filosoof, het is behapbaar en speels.

Graag wil ik Van Halewyck bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *