Algemeen

Top 10 favoriete boeken deel II

In 2014 deed ik het al eerder; ik maakte een lijstje van de top 10 boeken die mij het meest zijn bijgebleven. Mijn doel was om een gevarieerd lijstje te maken, omdat ik geen specifieke voorkeur heb voor één genre. Ik lees namelijk het liefste literatuur, romans, thrillers en non-fictie (uitzonderingen daargelaten). Nu is er in die paar jaar heel wat veranderd, ik heb namelijk heel veel mooie boeken gelezen. Het wordt dus hoog tijd voor een nieuwe top 10!

FullSizeRender(1)

Dit keer omvat het lijstje weer boeken die mij het meest zijn bijgebleven. Veelal zijn dit toch de romans. Niet dat ik niet van thrillers houd (juist wel!), maar die verhalen blijven mij minder sterk bij dan de ontroerende en indrukwekkende verhalen. Natuurlijk heb ik veel goede thrillers gelezen, kijk maar eens in dit overzicht.

Ben je op zoek naar andere tips, zie hieronder mijn lijst van dit moment.

Top 10 favoriete boeken!

1. Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili

Het achtste leven is mijn favoriet aller tijden. Een dikke pil (om en de nabij 1200 pagina’s), maar het lezen zo de moeite waard. Deze Georgische familiekroniek begint begin 1900 en eindigt in het heden. Je raadt het al, het is een lust voor mensen die de geschiedenis (hoi geschiedenisfanaten!) van Rusland (en Georgië) interessant vinden. Het verhaal is gebaseerd op basis van feiten en omvat alles wat zo mooi is in een boek. Het is spannend, ontroerend, bevat de meest bijzondere personages en de verhaallijnen zitten meesterlijk in elkaar. Lees het nu maar gewoon, dan weet je wat ik bedoel!

2. Maan en zon van Stefan Brijs

Wat een prachtig boek is Maan en zon van Stefan Brijs toch, het heeft mij op alle soorten manieren ontroerd en geraakt. Het is een verhaal over liefde, onvoorwaardelijke liefde.

Tussen de macho mannen op het prachtige, broeierige Curaçao probeert  broeder Daniël zijn leerlingen een betere toekomst te bieden. Zijn klassen zitten bomvol en hij kan niet iedereen op het goede pad houden. De familie Tromp heeft een plekje veroverd in zijn hart.

Broeder Daniël vertelt in Maan en zon een schrijnend verhaal over Curaçao, een eiland vol potentie en ontwikkelingsmogelijkheden maar wat uiteindelijk leidt naar niets. Het is een verhaal over volwassen worden en de juiste keuzes maken die binnen je bereik liggen. Niet kiezen voor het snelle geld en de nieuwste telefoons, maar kiezen voor een stabiel thuis en een stabiele toekomst. Ga dat lezen!

3. Luz van Elsa Osorio

In 2013 heb ik Luz van Elsa Osorio mogen lezen. Wat een prachtige, trieste roman over andere tijden. Luz is namelijk een jonge Argentijnse vrouw die op zoek is naar haar verleden en afkomst. Ze groeit op in een invloedrijke familie tijdens het Argentijnse dictatoriale regime in de jaren ’70 (hoi geschiedenisfanaten!). Haar opa is een hooggeplaatste generaal en wordt gevreesd door de Argentijnse bevolking. Ze voelt echter geen verbondenheid met haar familie en vermoed dat zij, net als vele andere kinderen in Argentinië, is weggehaald bij haar ouders die als politieke gevangenen onder het strenge Argentijnse regime van de aardbodem zijn verdwenen. De zoektocht van Luz is een ware emotionele beproeving en beetje bij beetje legt zij een ware tragedie bloot.

4. Het negerboek van Lawrence Hill

Ik huilde tranen met tuiten tijdens het lezen van het bijzondere verhaal van Amaniti; een jonge slavin die op de boot vanuit Afrika naar Amerika wordt verscheept (hoi geschiedenisfanaten!). Het grote verschil van Amaniti met de andere slaven is haar enorme strijdlustigheid en intelligentie. Wat volgt is de tocht van een krachtige vrouw in een vijandelijk vernederende maatschappij.  Het Negerboek is een boek dat niet alleen het verhaal van Amaniti beschrijft en haar stem laat horen, maar het beschrijft zoveel meer.

5. De peetvader van Mario Puzo

Zoals gewoonlijk is deze trilogie  over de maffia vele malen beter dan de films en dat terwijl de films al ijzersterk zijn. Iedereen weet vast Tijdens het lezen heb ik mij dagen ondergedompeld in de wereld van de maffia. Heerlijk gruwelen van de spanning en de strijd tussen de verschillende families. Zelfs ’s nachts kon ik het boek niet wegleggen en gehele trilogie behoort zonder twijfel tot de top 10 van de beste boeken die ik ooit heb gelezen.

6. Haing Ngor en Roger Warner – Survival the Killing Fields

Tijdens onze vakantie in Cambodja hebben we ook de hoofdstad Pnomh Penh bezocht. Bij een van de straatkinderen heb ik het boek Survival the Killing Fields van Haing Ngor en Roger Warner gekocht. Deze autobiografie van Haing Ngor vertelt de verschrikkingen die hij heeft meegemaakt tijdens het strenge regime van de Khmer Rouge (hoi geschiedenisfanaten!). Het boek heb ik gelezen ten tijde van ons bezoek aan Cambodja, waardoor de Killing Fields maar ook zeker Cambodja zelf een weergaloze indruk op mij heeft achtergelaten. Dit is tevens mijn favoriete literaire bestemming. Ik las onlangs ook Een zwarte pyjama over deze geschiedenis.

7. De zomer die alles deed smelten van Tiffany McDaniel

In 1984 wordt het kleine plaatsje Breathed geteisterd door een hittegolf. Voor de dertienjarige Fielding Bliss is de hittegolf niet hetgeen waar hij zich druk om hoeft te maken. Deze zomer komt namelijk de duivel in het stadje, op uitnodiging van zijn vader. De duivel blijkt geen hoorns te hebben en met een drietand te zwaaien maar komt in het gedaante van een magere jonge, donkere, jongen. Hij beweert de duivel te zijn en noemt zichzelf Sal. Wat volgt is een uiteenzetting van goed en kwaad; een prachtig boek. Een boek van uitersten want je kunt er om huilen, verbazen en er kwaad om worden.

8. Leven of dood van Michael Robotham

Michael Robotham schrijft gewoon ontzettend fijne thrillers. Leven of dood is net een beetje meer dan een thriller, dat vond ik juist zo verrassend. Audie Palmer neemt na 10 jaar gevangenisstraf de benen. Het geld wat bij een overval buit is gemaakt, is nooit teruggevonden. Zijn bajesmaatje Moss moet hem gaan zoeken. Samen komen ze in een ware klopjacht vol intriges en met een waarheid die het daglicht niet kan verdragen.

9. Vladimir Nabokov – Lolita

Lolita is misschien wel het meest omstreden boek ooit; een boek over pedofilie dat meerdere verschillende gevoelens los brengt bij de lezer. En dat vind ik zo bijzonder knap gedaan. Professor Humbert heeft een zwak voor Lolita en niet zomaar een zwak; hij is helemaal geobsedeerd door haar. Het boek geeft een kijkje is het hoofd van een gestoorde man waardoor je ziet hoe erg hij probeert tegen zijn zwakte te vechten. Een strijd waar geen winst te behalen is.

10. Het duistere dal van Thomans Willman

Een afgelegen dorpje in de Alpen. Een, op het eerste oog, een hechte gemeenschap waar geen vreemdelingen welkom is, maar zwicht voor de eenzame Greider die á la Clint Eastwood ten tonele verschijnt). Maar met de komst van Greider, komen ook problemen. Het duistere dal is een boek vol verassingen, snode plannen en onheilspellende spanning. Een boek dat bol staat van mooie zinnen, toespelingen en prachtige volzinnen. Een boek om je vingers bij af te likken!

Wat zijn jouw favoriete boeken?

8 thoughts on “Top 10 favoriete boeken deel II

 1. Mooi lijstje! Ik zie wel dat jij een iets andere smaak hebt dan ik, maar Brilka wil ik wel een keer gaan lezen. Voor mij zijn de mooiste boeken van de afgelopen jaren ‘Het leek stiller dan het was’ van Eva Kelder en ‘Op een nacht’ van Anne Eekhout. Verder heb ik een tijdje geleden ‘Nooit meer slapen’ herlezen en dat vind ik echt een briljant boek. Tot slot bevat ‘De pier valt om’ van Mark Haddon fantastische verhalen.

  1. Brilka moet je echt een keer gaan lezen, ik weet zeker dat het ook bij jou goed in de smaak zal vallen! Ik heb nog nooit wat van Anne Eekhout gelezen, ik zag dat ze onlangs weer een nieuw boek had uitgebracht. Nooit meer slapen heb ik gelezen voor mijn Nederlandse lijst, maar ben het om eerlijk te zijn alweer vergeten wat ik er nu precies van vond. Volgens mij is het ooit uitgebracht door De jonge lijsters, dus ik denk dat ik het nog wel ergens heb liggen :-)

 2. Leuke lijst! Er zitten boeken tussen die ik ook nog wel zou willen lezen.
  Ik vergeet snel wat ik gelezen heb en denk dus niet dat het mij zal lukken om een top 10 “aller tijden” te maken.

 3. Leuke lijst. Ik merk een lichte voorkeur voor geschiedenis. Niet helemaal mijn stijl :)
  Lolita vond ik ook een heel mooi boek. Mijn lievelingsboeken: ‘This is how you lose her’ van Junot Diaz, ‘De onverdraaglijke lichtheid van het bestaan’ van Milan Kundera, ‘Liefde in tijden van cholera’ van Gabriel Garcia Marquez, ‘Harry Potter’ van J.K. Rowling en ‘The hitchhiker’s guide to the galaxy’ van Douglas Adams.

  1. Ja klopt, ik heb zeker een voorkeur voor geschiedenis! De ondraaglijke lichtheid vond ik ook erg bijzonder! Liefde in tijden van cholera staat hier nog in de kast, maar als ik jou geloof moet ik het dus snel gaan lezen :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *