Prentenboeken14 juni 2017

0

Ik moet plassen van Manuela Olten

Met een baby en een ondernemende peuter heb je geen uren de tijd om in de bibliotheek te besteden. Het liefst had ik ook ogen in mijn achterhoofd want voor ik het weet ben ik de oudste kwijt. Of hij dwaalt tussen de spannende boeken, zit achter de computer op het toetsenbord te drukken of staat bij het raam naar buiten te kijken. Ook verkent hij wel eens een andere verdieping. Daarom pak ik vaak even snel wat boekjes, geregeld dus gebaseerd op de omslag. Zo ook Ik moet plassen van Manuela Olten.

In Ik moet plassen maken we kennis met een jongetje dat vertelt over waar hij hoe hij plast. Het is de wereld van volwassenen die hij soms niet kan begrijpen; het zit vol tegenstrijdigheden maar het is allemaal reuze spannend. Een ideaal boekje dus voor onze zoon die net zindelijk is geworden en het stiekem ook nog wel spannend vindt.

Zindelijk worden

In het boekje laat men de volwassen wereld over plassen en poepen zien door de ogen van een klein jongetje. Ze lezen en zien we bijvoorbeeld het verschil tussen jongens en meisjes en tussen staand en zittend plassen. Maar ook over het verschil tussen een vieze toilet in een warenhuis en een schone toilet bij de dokter. Over hoe zijn moeder papiertjes op de bril legt als de bril vies is en dat er ook toiletbrillen zijn die zichzelf kunnen reinigen. Je kunt het je zo gek niet bedenken of het staat wel in dit boek!

Vreemde situaties

Ondanks dat ik het maar een vreemd boek vind, is mijn zoon er wel gek van. Elke avond wil hij dit boek lezen. Ik vind het vooral een beetje vreemd omdat ik niet kan inkomen dat iedere situatie voor een stukje herkenbaarheid of duidelijkheid zorgt.

Mijn vriendin is een meisje

Toch kan ze plassen als een jongen

Wij hebben het eens geprobeerd

Huh? Een meisje dat plast als een jongen? Natuurlijk kan een meisje staand plassen, maar dan loopt alles langs de benen. Op de tekening is echter te zien dat het jongetje en meisje allebei staand in een emmer/bak plassen. Dit is toch niet dat je je kind wilt leren? Het verschil tussen jongens en meisjes natuurlijk wel, daar heb helemaal geen problemen mee maar om deze situatie nu gedetailleerd te illustreren…

Mama gaat met mij altijd naar het meisjestoilet

Dat is pijnlijk

Mijn peuter snapt nog niets van het verschil tussen mannen en vrouwen. Voor hem is nu iedereen nog gelijk en stiekem wil ik hem nog wel zo heerlijk onschuldig houden. Waarom is het pijnlijk om je kind mee te nemen naar de damestoilet? Ik vind dit nog helemaal niet pijnlijk als je zo jong bent. Misschien als je een jaar of zes bent, maar dan mag ik hopen dat je allang zelf naar de toilet kunt!

Op deze punten na is het echt een grappig boek, want ook ik vind de verschillen herkenbaar en ik begrijp des te beter dat het voor kinderen niet gemakkelijk is om dit allemaal te snappen. De illustraties daarbij laten niets te wensen over; ze zijn duidelijk en grof getekend. Er is geen ruimte voor interpretatie en dat is voor kinderen natuurlijk hartstikke goed. Prima boek, op enkele vreemde situaties na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *