Overig

Koorts van Deon Meyer

De afgelopen weken greep ik bij elke kans mijn koptelefoon; bij het tanden poetsen, was op hangen en autorijden. Ik was namelijk helemaal in de ban van het nieuwe boek van Deon Meyer, Koorts. Een thriller met een post apocalyptisch verhaal over Willem en Nico Storm.

Een nieuwe besmettelijke ziekte, ‘De koorts‘ genaamd, veegt 95% van de wereldbevolking van de kaart. Tot de overgebleven 5% behoren vader en zoon Willem en Nico Storm. Met behulp van een grote vrachtwagen scharrelen ze de noodzakelijke materialen bij elkaar om te kunnen overleven.

Amanzi

Willem Storm is een intelligent man, een man met een visie en idealen. Hij wil een gemeenschap stichten om een nieuw leven te starten. Hij kiest de plek voor deze gemeenschap nauwkeurig: Vanderkloof. Deze locatie ligt namelijk beschut, er is voldoende grond en water beschikbaar. Hij maakt een pamflet en roept mensen op om te komen. Het blijkt een groot succes en de aanloop van overlevenden blijft stromen. Hun nieuwe gemeenschap wordt tot de gemeenschap Amanzi gedoopt.

Het enigszins primitieve leven dat de gemeenschap leidt wordt door kennis en kunde al snel vernieuwd zodat er een redelijk bestaan kan worden geleefd. Met de kracht en het militaire inzicht van de mysterieuze Domingo kan de veiligheid tegen plunderaars en criminelen worden gewaarborgd. De vraag is alleen of het gevaar wel van buiten komt

In Koorts vertelt Nico Storm het verhaal over de moord op zijn vader. Het zijn de memoires en terugblikken van verschillende personen die in de gemeenschap leven. Het is bijzonder om te weten dat Willem Storm vermoord wordt, maar dat dit pas in het laatste deel van het boek plaats zal vinden. Want ondanks dat Koorts geen standaard thriller is, bevat dit steengoede verhaal een zeer constante spanningsboog.

Daarnaast besteedt Meyer ruimschoots aandacht aan de menselijke kant van het verhaal. We lezen over hoe mensen de apocalyps hebben doorstaan, welke dierbaren ze moeten missen en hoe ze zijn geconfronteerd met het aanwezige kwaad in de wereld; de moordenaars en plunderaars. Ik denk dat deze ziekte, het kwaad, op geen enkele mogelijke manier uitgeroeid kan worden.

Avontuurlijk

De onderliggende boodschap van Meyer richt zich op de klimaatproblemen waarmee wij nu te maken hebben. De opwarming van de aarde, de uitputting van de energiebronnen en hoe de mensheid de aarde gebruikt (of misbruikt?). Het aanwezige materialisme en egoïsme dat beide een grote negatieve invloed heeft op ons; de mens en onze onderliggende verstandhoudingen.

Koorts is een steengoed verhaal dat op een realistische wijze verteld wordt door uiteenlopende, interessante personages. Het is avontuurlijk, speels en vol emotie. Meyer heeft met Koorts een totaal ander boek geschreven dan zijn normale genre, maar wellicht is dit wel zijn beste boek ooit.

3 thoughts on “Koorts van Deon Meyer

  1. Zoals je waarschijnlijk weet houd ik niet van thrillers en heb dus nog nooit iets van Deon Meyer gelezen, maar dit spreekt me wel aan! En helemaal als jij het zo enthousiast beschrijft :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *