Romans en literatuur

Albrecht en wij van Lodewijk van Oord

Er zijn nog maar weinig neushoorns op aarde; de fase van het uitsterven nadert bijna zijn einde. In Albrecht en wij beschrijft Lodewijk van Oord het verhaal van een bizar marketingconcept dat de neushoorn zou moeten redden. Het gevolg is een verhaal over een wijze waarop de mens de natuur probeert de domineren.

Edo Morell is de directeur van een dierentuin. Met zijn commerciële en kritische blik probeert hij zijn dierentuin van de financiële ondergang te redden. Hij presenteert een rigoureus plan waar de dieren niet meer centraal staan, maar de mens. Een bezoek aan zijn dierentuin moet voor de mens een beleving zijn; het belang van de dieren lijkt ondergeschikt.

Een van de onderdelen van dit concept is het importeren van de neushoorn waarvan er nog maar een paar op de wereld zijn. Het mannetje, Albrecht, wordt aangekocht en moet er voor zorgen dat de bezoekersaantallen de pan uit rijzen. Iedereen moet het erover hebben. De aankoop is niet mis, er wordt een groot bedrag neergelegd om Albrecht ook te voorzien van twee vrouwtjes in de hoop dat er kleintjes bij komen.

Bij de lancering van dit project weet Edo zelfs neushoorn expert Sariah te charteren die met een heel ander belang in de dierentuin komt werken. Haar persoonlijke gedrevenheid zorgt voor een goede dosis tegengas. Tezamen met Frank Riga, voorzitter van de Raad van Bestuur van de dierentuin, zorgt dit trio voor een bijzondere dierentuin. Maar of dit concept opgewassen is tegen externe invloeden moet nog maar worden bezien. Wat volgt is een bizar verhaal.

Consumptiemaatschappij

Met een vleugje humor weet Van Oord een boek neer te zetten dat de huidige maatschappij weergeeft. De maatschappij van het consumeren, van het vermaak. Eigen belang boven ander belang lijkt het wel. Dat een diersoort met uitsterven wordt bedreigd weegt niet op tegen het belang van het entertainment in de dierentuin. Het lijkt wel alsof de narcistische Edo geen band kan opbouwen en geen relatie aan kan gaan.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Edo, Sariah en Frank. Het is afwisselend en zorgt voor een bepaalde, aangename dynamiek. Soms is het alleen niet direct merkbaar wie aan het woord is, dit leidt tot verwarring. Ondanks dat het verhaal op een gegeven moment een beetje over de top gaat, doet dit geen afbreuk aan het verhaal. Mijn mond viel open van verontwaardiging, verbazing. Maar daarentegen ontstaat het besef dat dit domweg realiteit kan zijn. De mens zit vreemd in elkaar. Lodewijk van Oord weet dit op treffende wijze te presenteren waarbij ‘normale’ normen en waarden onherkenbaar zijn verschoven. Het is pijnlijk, maar toch realistisch. Een boek om over na te denken.

3 thoughts on “Albrecht en wij van Lodewijk van Oord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *