Romans en literatuur

Probeer om te keren van Marijn Sikken

Na het lezen van deze mooie recensie was ik erg nieuwsgierig geworden naar Probeer om te keren van Marijn Sikken. Lief als Jannie is, kreeg ik een exemplaar van haar toegestuurd. Probeer om te keren is het debuut van Marijn Sikken. Een debuut dat gaat over het kleine dorpje Leem en zijn inwoners.

probeeromtekeren

Het kleine dorp Leem bestaat honderd jaar en dat is reden voor een spectaculair, gezellig feest vol vreugde, genegenheid en naastenliefde. Maar zo groot is het gevoel van saamhorigheid in Leem helemaal niet.

Leem is een dorp waar iedereen elkaar kent, waar geen geheim geheim kan blijven en waar de meeste dagen uitzichtloos zijn. Zo ook voor Eline, die naar het halen van haar diploma in de plaatselijke winkel ‘Books & more’ werkt; totaal geen uitdaging voor iemand met haar intelligentie. Dat Eline naast een intelligent meisje ook aardig en betrokken is blijkt uit het feit dat ze Michelle, een verstandelijk zeer beperkt meisje, dagelijks in de winkel klusjes laat doen.

Michelle is altijd al beperkt geweest, maar is na een avondje bioscoop (voor het eerst zonder begeleiding) teruggevonden op het station. Sindsdien heeft ze geen enkel woord meer gezegd. De zorg voor Michelle is zwaar, moeder Alma voelt zich echter zo verantwoordelijk dat zij en haar gezin elkaar verliezen. Wat is de invloed van Leem op zowel Eline als op Alma? Tot het maken van welke keuzes worden zij gedwongen?

Sociale controle

Een geheim dat geen geheim kan blijven. Directe gevolgen bij iets wat je onderneemt. Het lijkt scheer en inslag in het dorpje Leem, want iedereen weet altijd alles over iedereen. En zoals gebruikelijk in dat soort dorpjes weet iedereen het altijd beter. Sikken weet Leem op een treffende manier te beschrijven, zo treffend dat ik mij al haast een bekende voel wanneer ze schrijft over de winkel, de kroeg en het station. Meer lijkt er ook niet te zijn in Leem.

Sikken schrijft over relaties, moeder-dochter verhoudingen en over de keuzes die je gaat maken. Probeer om te keren, probeer de beweging die je in gang hebt gezet met jouw keuze ongedaan te maken. Maar is dit altijd mogelijk? Is het kwaad al niet geschied? Te midden in een bekrompen gemeenschap waar de sociale controle ontzettend hoog is lijkt het onmogelijk om een stigma te veranderen. Om iets los te laten wat je graag bij je wilt houden, om onverschillig te doen terwijl je alles behalve dat bent.

Subtiel en gevoelig

Sikken heeft een prachtige, rustige en gevoelige manier van schrijven. Het doet mij een beetje denken aan De weg naar zee van Elke Geurts, ook een boek waar ik enorm van gecharmeerd ben. De parallellen die ze verwerkt zijn bijzonder en subtiel (bijvoorbeeld wanneer Eline een merel vindt die uit het nest is gevallen en dat sommige vogels nooit van de grond komen).

Ik moet zeggen dat ik een ietwat snelle lezer ben en dit soort verbanden soms aan mij voorbij gaan, maar ik ben mij er meer van bewust en let beter op. Voor dit soort prachtige boeken moet je de tijd nemen, de tekst in je opnemen en overpeinzen. En dat kan ik je dan ook aanraden, geniet van dit prachtdebuut! Het zet je aan het denken.

4 thoughts on “Probeer om te keren van Marijn Sikken

    1. Nogmaals bedankt Jannie! Het boek is zeker goed terecht gekomen, het heeft zelfs een plekje in de boekenkast in de woonkamer gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *