Romans en literatuur

Het nest van Cynthia D’Aprix Sweeney

Het nest van Cynthia D’Aprix Sweeney klonk mij als muziek in de oren; een soap binnen een Amerikaanse familie. Geen familie Forrester of iets dergelijks, maar de familie Plumb. En zoals gewoonlijk heeft het altijd weer met geld te maken.

het nest

De familie Plumb is rijk en bestaat uit de opmerkelijke broers en zussen Leo, Jack, Beatrice en Melody. Hun vader is al er enige tijd geleden overleden en heeft hen destijds een grote som geld nagelaten. Ze hebben het geld niet direct na zijn overlijden gekregen, maar het geld wordt pas beschikbaar gesteld wanneer Melody haar veertigste verjaardag viert.

Gekscherend noemt de familie het bedrag ‘Het nest’ en stilzwijgend verheugt een ieder zich enorm op Melody haar veertigste verjaardag. Nou, verheugen is misschien een wat milder woord want iedereen heeft de poen keihard nodig.

Helaas voor hen is Leo, de ‘flierefluiter, charmeur, levensgenieter en grootste egoist op aarde’, gigantisch de fout in gegaan en heeft een ongeluk veroorzaakt waarbij een jonge vrouw blijvend letsel heeft opgelopen. Dat werd dus betalen, maar aangezien Leo nooit geld heeft, is stiekem het geld uit ‘het nest’ gebruikt als smartengeld.

Het wordt aardig heet onder de voeten van Jack, Beatrice en Melody. Zo heeft Jack het geld nodig om zijn toekomstdromen met zijn partner waar te maken, heeft Beatrice na haar debuutroman geen boek meer durven schrijven en heeft een boost nodig en tot slot heeft Melody een tweeling waarvan de studie betaald moet worden. Geld lijkt de aarde waar de familie Plumb om heen draait.

De verhoudingen binnen de familie zijn dan ook alles behalve hartelijk en warm. Maar juist met deze egoistische zet van de narcistische Leo zorgt dat zij de handen ineen moeten slaan om deze strijd te overwinnen.

Cynthia D’Aprix Sweeney heeft deze strijd op een sublieme wijze beschreven. In het begin is het wennen aan de schrijfstijl en aan de personages, maar zodra deze enigszins bekend zijn kan het genieten beginnen.

Door de frequente en structurele afwisseling in vertelperspectief zorgt Cynthia D’Aprix Sweeney ervoor dat je de personages door hun eigen ogen leert kennen, maar ook door de ogen van familieleden en vrienden. Ook de zijsprongen naar bijpersonages zijn vol precisie uitgewerkt en maken het verhaal volledig. Met name Stephanie vond ik een bijzonder aangenaam persoon.

De Plumbs blijken een normale, rijke familie te zijn met hun eigen problemen. Door de zet van Leo moeten ze wel een bepaalde richting op, maar of die richting nu catastrofaal is voor de familie of hen juist redt?

Het nest is een boek met een fijn ‘soap-gehalte’, diepgaande personages en een vermakelijk verhaal. Genieten!

1 thought on “Het nest van Cynthia D’Aprix Sweeney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *