Prentenboeken8 maart 2017

1

Wiegelied van Thea Dubelaar & Mies van Hout

Wij vinden het erg leuk om nieuwe prentenboeken te ontdekken. De bibliotheek is dan ook bij uitstek de kans om je te oriënteren en te ontdekken. We hebben al enkele favoriete schrijvers zoals Guido van Genechten, Jet Boeke (Dikkie Dik), Lucy Cousins en Liesbet Slegers. Maar ook Mies van Hout is mij bijgebleven door haar mooie boek Speeltuin. Afgelopen week leenden wij Wiegelied, een boek van Thea Dubelaar met illustraties van Mies van Hout.

img_7581-510x510

In het prentenboek Wiegelied gaat het over een kindje dat met zijn moeder speelt waarna het tijd is om te gaan slapen. Al snel valt hij in slaap en begint te dromen. Een droom waarin hij in zijn wiegje op de grote zee vaart terwijl het langzaam nacht wordt. De situatie wordt steeds gevaarlijker en het kindje wordt erg bang in het bootje.

Angstig kijkt hij

naar de wolken

en de golven huizenhoog

Al dat water,

al dat waaien,

hij voelt het duister

naar zich graaien.

De droom gaat van kwaad tot erger en het kindje wordt erg bang. Gelukkig zijn daar de armen van zijn moeder die hem uit het bootje redden. Zij wiegt en troost hem verder en verder zodat hij weer lekker verder slapen kan.

Lieflijk

Het is een erg lieflijk en zacht boekje, iets wat toepasselijk is bij het onderwerp. De teksten zijn weergegeven in korte rijm met woorden die vaker terugkomen. Ook de toon is iedere keer hetzelfde waardoor de herhaling voor kleine kinderen herkenbaar is. De tekeningen van Mies van Hout vullen het verhaal goed aan, want ze zijn in zachte kleuren en contouren weergegeven. Het versterkt elkaar en vormt hierdoor één geheel.

Wiegelied is een mooi verhaal voor het slapen gaan. Welterusten!

ps. Je kunt ook dit filmpje bekijken om een impressie te krijgen.

1 thought on “Wiegelied van Thea Dubelaar & Mies van Hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *