Scandinavische thrillers

Jager van Lars Kepler

Een paar jaar geleden was het echtpaar Kepler (pseudoniem) in Nederland en hielden ook in Hengelo een stop als onderdeel van hun campagne voor het nieuwste boek Stalker. Normaal gesproken hecht ik niet zoveel waarde aan gesigneerde exemplaren, maar deze kans kon ik niet laten schieten. Stalker was wederom een denderende thriller, ik kon dan ook niet wachten om hun nieuwste thriller te lezen; Jager!

cms_visual_315434_jpg_1483507329000_390x600

‘Code Platina’ is afgekondigd. De Zweedse veiligheidsdienst Säpo staat op scherp, want de minister van Buitenlandse Zaken is met grof geweld om het leven gebracht. Het is de schone taak aan de mooie commissaris Saga Bauer om de zaak op te lossen en maatschappelijke onrust te voorkomen.

Het lijkt om een terroristische aanslag te gaan en door de professionaliteit van de moordenaar in combinatie met het gebrek aan aanwijzingen heeft ze de hulp van voormalig inspecteur Joona Linna nodig, alleen die zit vast in de gevangenis. Vanwege de noodzaak om deze zaak snel tot een goed einde te brengen én nieuwe slachtoffers te voorkomen wordt geoorloofd dat Joona Linna buiten de muren van de gevangenis bij het moordonderzoek assisteert. Al snel ontdekken Joona en Saga een gruwelijk complot waarbij een genadeloze jager actief is.

Jager is het zesde deel met Joona Linna in de hoofdrol. Alhoewel hij in dit deel in de gevangenis weet Kepler hem (niet op al te originele wijze) bij het verhaal te betrekken. Wat is een moordonderzoek ook zonder Linna?

Het verhaal begint superspannend, je wordt als lezer meteen in een actievolle scene geplaatst. Kepler kenmerkt zich door sterke beschrijvingen van de meest gruwelijke details en ook dit keer schromen ze niet om dit toe te passen. Helaas wisten ze de denderende spanning die het eerste hoofdstuk kent niet goed vast te houden. Wanneer duidelijk wordt hoe de verhoudingen liggen zakt het verhaal een beetje in; niet veel wordt meer aan het toeval overgelaten. Zelfs bij het naderen van de ontknoping, het gedeelte waarin de meeste actie plaatsvindt, miste ik het gevoel van onheil.

Het gebruik van het rijmpje wat de jager bij zijn jacht gebruikt is een goede aanvulling. Het zorgt voor angst, een onbehaaglijk gevoel.

Ten little rabbits, all dressed in white,

tried to go to Heaven on the end of a kite

Kite string got broken

down they all fell

Instead of going to heaven,

they went to….

Gelukkig is de schrijfstijl van Kepler ontzettend fijn, het verhaal loopt lekker, de hoofdstukken zijn kort en ondanks de knetterende spanning waar het boek mee begint weet Kepler de aandacht van de lezer goed vast te houden.

Wat mij trouwens wel opviel is dat in het eerste hoofdstuk veel kleuren worden verwerkt (lichtblauw, rood, wit). Dit houdt Kepler de volgende hoofdstukken ook nog wel aan, maar daarna wordt het al snel minder. Ik dacht eerst dat zij daar een bedoeling bij hadden maar blijkbaar is dit toch niet zo. Is iemand dit nog meer opgevallen?

Ondanks dat Jager niet tot de beste boeken van de serie behoort, is het nog steeds een vlotte, spannende thriller met goede personages die we van Kepler kennen.

2 thoughts on “Jager van Lars Kepler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *