Romans en literatuur

De verdenking van Friedrich Dürrenmatt

Friedrich Dürrenmatt was een Zwitserse schrijver die vooral bekend werd met zijn misdaadromans. Naast het schrijverschap hield hij zich ook veel bezig met grafische kunst. Een veelzijdig creatief persoon dus. De verdenking stamt uit 1953 en is onlangs door Uitgeverij Athenaeum uitgegeven.

9200000057043735

Het is 1948 en de sporen van de Tweede Wereldoorlog zijn nog pijnlijk zichtbaar. De oude politiecommissaris Bärlach ligt in een Zwitsers ziekenhuis. Zijn arts, dr. Hungertobel, komt vaak bij hem langs om een sigaretje te roken en wat te kletsen. Wanneer dr. Hungertobel een kamparts van de SS op een foto in het tijdschrift Life herkent, heeft Bärlach weer een doel in het leven: deze beruchte beul vinden en hem berechten voor zijn daden.

Via duistere en sinistere kanalen weet Bärlach met een constante gedrevenheid een spoor te vinden van de voormalig kamparts die zonder narcose grote operaties op gevangenen uitvoerde. Het is nog maar een aantal jaar na de Tweede Wereldoorlog en de walging en ontzetting over de gebeurtenissen maken nog deel uit van het dagelijks leven van de maatschappij.

De verdenking

Voor Bärlach is het zeer belangrijk om zijn verdenking te bewijzen of juist te ontkrachten. De verdenking domineert zijn leven, het controleert volledig zijn doen en laten. Het lijkt zonder meer zijn nieuwe levensdoel. Dürrenmatt schenkt Bärlach ten behoeve van zijn zoektocht een paar zeer opmerkelijke personages. Zo maken we kennis met een vreemde dwerg en de Jood Gulliver, die onder het oppervlak van de aarde in het geheim jaagt op nazi-kopstukken.

Hoe opmerkelijk de personages ook mogen zijn, ook het taalgebruik de afwisseling in vertelperspectieven zijn bijzonder te noemen. Dürrenmatt wisselt namelijk constant af van perspectief en heden/verleden. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt en vind het zeer kunstig gedaan. Het taalgebruik is wat zweverig, maar past precies bij de opbouw van het verhaal.

Gerechtigheid

Het boek eindigt in een enorme psychologisch duel, het wordt haast onwerkelijk. Het is als een draaikolk die steeds sneller en sneller gaat draaien. Erg vreemd om deze wending in het verhaal te mogen lezen, het is wel fijn om wat spanning te ervaren want op sommige momenten verliest het verhaal zijn tempo. Het weelderige taalgebruik van Dürrenmatt werkt op deze momenten juist als rem.

De Verdenking is een opmerkelijk geschreven boek over de gedrevenheid voor gerechtigheid te midden van een bijzondere setting.

Graag wil ik Uitgeverij Athenaeum bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

2 thoughts on “De verdenking van Friedrich Dürrenmatt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *