Romans en literatuur

Badgasten van Emma Straub

Het is hartje winter en om iets meer in zomerse sferen te komen luisterde ik tijdens mijn lange autorit naar het werk naar Badgasten van Emma Straub. Het schijnt hét perfecte zomerboek te zijn; het verhaal speelt zich namelijk af in Mallorca en gaat over de bijzondere familie Post.

badgasten

Vanwege hun 35-jarig huwelijksjubileum nemen Franny en Jim hun twee kinderen Sylvia en Bobby, hun schoondochter Carmen en Franny’s beste vriend Charles en zijn partner Jim mee naar Mallorca. Ze hebben daar een mooie villa gehuurd en willen met hun naasten een fijne vakantie doorbrengen.

Op zich is dit gegeven niet zo heel vreemd maar al snel blijkt uit de eerste hoofdstukken dat het geen alledaagse, normale vakantie gaat worden. Het huwelijk van Franny en Jim heeft een serieus dieptepunt bereikt; er is sprake van irritatie, twijfel, jaloezie en wantrouwen. Het dieptepunt willen ze echter voor zichzelf houden totdat ze weten óf en hoe hun leven samen verder zal gaan. Dit zorgt al voor een heerlijk ontspannen sfeertje..

Op vakantie blijkt dat zij niet de enige zijn die problemen hebben. Iedere vakantieganger heeft wel iets dat geluk in de weg staat. Zo wil Sylvia perse ontmaagd worden op vakantie, ervaren Charles en Jim twijfel en onzekerheid over een eventueel adoptiekindje en hebben Bobby en Carmen moeite met elkaar en hun leeftijdsverschil. En dit is nog niet alles, langzamerhand komen meer geheimen, schaamtevolle gebeurtenissen en perikelen bovendrijven.

Sluimerende spanning

Emma Straub weet op een fantastische wijze de vakantie van een zeer opmerkelijke familie te beschrijven. De familieleden kunnen niet verder van elkaar verwijderd zijn, een ieder is met zijn eigen problemen en wordt soms geconfronteerd met de problemen van anderen wanneer die tot uiting komen tijdens een uitbarsting. Iedereen probeert de goede lieve vrede te bewaren, maar de sluimerende spanning is voor iedereen merkbaar. Maar hoe mooi de zon ook schijnt, ook tijdens een weekje op elkaars lip in het mooie Mallorca is het onvermijdelijk dat de vuile was niet komt buiten te hangen.

Soap

De personages zijn realistisch, hoewel in het begin nog wel verwarrend is hoe de vork precies in de steel zit. De vlotte afwisseling in vertelperspectief zorgt ervoor dat je nog niet echt een binding kan maken met Franny, Jim of een van de andere personages. Zodra ze echter een paar dagen in de villa hebben doorgebracht, is deze afwisseling juist wel plezierig.

Het soap-gehalte is hoog maar vanaf de bank (of autostoel) is het genieten om in iemand hoofd mee te kijken en de ontwikkelingen te ervaren. En dit alles te midden in de warme zon van Mallorca, het overheerlijke eten en de frisse cocktails. Badgasten is een heerlijke feelgood roman dat je doet verlangen naar vakantie; een normale welteverstaan :-)

3 thoughts on “Badgasten van Emma Straub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *