Romans en literatuur

Amanda van Jelmer Jepsen

Jelmer Jepsen debuteerde met zijn roman Vallen als het heet is. Een boek waar ik erg van gecharmeerd was. Ook van zijn tweede roman, De Circusvrouw, die we trouwens in de leesclub bespraken, was ik enorm enthousiast. Er was geen twijfel over mogelijk, ik wilde heel snel zijn nieuwste roman lezen; Amanda.

amanda

De elfjarige Amanda is wereldwijs, doelgericht en een tikkeltje naïef. Voor haar leeftijd is ze eigenlijk best heel volwassen en doordacht. Dat moet ook wel want haar vader en moeder zijn niet meer in haar leven aanwezig en ze dopt haar eigen boontjes.

Samen met Gloria, haar tamme boa constrictor, woont ze in haar ouderlijk huis in Florida. Ze wacht tot de vakantie begint, want dan kan ze beginnen aan haar doel: haar moeder bezoeken in de gevangenis. Dat wachten is nog niet zo makkelijk, want op school verveelt ze zich en haar directrice houdt haar als een havik in de gaten.

Pippi Langkous

De brutaliteit en het nonchalance van Amanda doet mij een beetje denken aan Pippi Langkous. Ook zij kan goed voor zichzelf zorgen en weet volwassenen te verbazen door zeer gevat het gesprek aan te gaan. Een discussie met Amanda verlies je vaak. Afgezien het feit dat Amanda rookt als een ketter, weet ze op wonderbaarlijke wijze best goed voor haarzelf en Gloria te zorgen.

Jepsen weet op bijzondere wijze de wereld te laten zien door de ogen van een klein meisje. De manier waarop zij tegen bepaalde dingen aankijkt zijn niet meer dan logisch en eenvoudig. De hele onderneming om haar moeder op te zoeken lijkt te absurd voor woorden, maar het lijkt erg logisch wanneer je de gedachtegang van Amanda volgt.

Kleurrijke personages

Jepsen heeft net als in zijn vorige romans een enorm scala aan kleurrijke personages in zijn verhaal verwerkt. Zo hebben we de strenge, egoïstische directrice, een lieve dierenverzorgster, een begripvolle advocaat en natuurlijk Amanda. Het ene personage is nog excentrieker dan de ander, te samen levert dit een fantasievol en avontuurlijk verhaal op. Niets lijkt te gek, maar op geen enkel vlak wordt het ongeloofwaardig; er is niets waar Jepsen de grens overschrijdt. Door zijn toegankelijke schrijfstijl accepteer je gewoon alles wat hij verwerkt in het verhaal, als je maar kunt doorlezen.

Amanda is als tweede Pippi geslaagd om een prachtige rol een wonderlijk en opmerkelijk  verhaal te vervullen. Ronduit genieten!

Graag wil ik Xander Uitgevers bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

2 thoughts on “Amanda van Jelmer Jepsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *