Spanning

De vreemde van Harlan Coben

Dat Harlan Coben fijn schrijft hoef je mij niet te vertellen. Ik heb ongeveer zijn hele oeuvre gelezen. Zelf ben ik enorm fan van zijn boeken met Myron Bolitair in de hoofdrol. Maar ook zijn ‘stand alones’ kunnen mij goed bekoren. De Vreemde is zo’n op zichzelf staande thriller en is in 2015 uitgekomen.

De vreemde

De Vreemde spreekt Adam Price aan voorafgaand aan een lacrosse vergadering in de plaatselijke kroeg. Hij vertelt Adam dat hij het zijn vrouw niet verplicht was; met zijn vrouw Corinne trouwen omdat ze zwanger was. Volgens de Vreemde had Corinne namelijk gelogen over haar zwangerschap.

Voordat Adam zelfs maar kan reageren, is de vreemde man er al weer vandoor. Ondanks dat Adam de man niet gelooft, blijft het verhaal in zijn hoofd spoken. Wanneer hij op onderzoek uitgaat komt hij erachter dat Corinne heeft gelogen en langzaam ontrafelt Adam een heel spoor van leugens, bedrog, chantage en zelfs moord.

Voorspelbaar

Harlan Coben slaagt er nog steeds in om keer op keer goede thrillers te schrijven met een origineel verhaal. Het boek begint op een typische Coben stijl, direct en zonder opsmuk, die je meteen meeneemt in het verhaal.
Een vreemde man die je aanspreekt in de kroeg en je een ongeloofwaardig verhaal vertelt. En ook al geloof je het verhaal niet, het blijft in je hoofd spoken. Ik kan mij helemaal voorstellen dat Adam zich vervolgens vastbijt om de waarheid boven tafel te krijgen.

De onwetendheid van Adam leidt hem uiteindelijk naar donkere plekken en er ontstaan grimmige gebeurtenissen. Coben zou Coben niet zijn om tot een goed plot te komen. De spanning wordt opgevoerd, maar uiteindelijk valt de ontknoping een beetje tegen. Ik zou het zelfs een beetje zwakjes en voorspelbaar willen noemen, het lijkt haast wel een beetje afgeraffeld. Coben zou er met zijn sterke opening en verhaallijn veel meer uit kunnen halen. Ondanks dit is het een boek waar je zeker plezier van kunt hebben. De Vreemde is als vanouds genieten, maar Coben heeft zeker betere boeken geschreven.

Van Harlan Coben besprak ik ook::

1 thought on “De vreemde van Harlan Coben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *