Spanning

De val van Michael Connelly

De Dichter was het eerste boek dat ik van Michael Connelly heb gelezen. Vervolgens heb ik bijna alle boeken van hem verslonden en ik ben nog nooit echt teleurgesteld. Connelly vind ik oprecht één van de beste thrillerauteurs aller tijden en onlangs las ik De Val.

de val

Harry Bosch slijt de mogelijk laatste jaren van zijn carrière met het oplossen van cold cases. Het wereldje is niet zo dynamisch en hectisch als Harry gewend is maar op een paar frustraties na vindt Harry het allemaal wel goed. Wanneer een DNA-match met een cold case zaak leidt tot veel verwarring, wordt Harry op de zaak gezet om deze te onderzoeken. Behoort het DNA op deze verkrachte en vermoorde vrouw echt tot een jongen die destijds maar acht jaar oud was?

Net wanneer hij zijn tanden in deze zaak wil zetten wordt hij door zijn oude ‘aartsvijand’ raadslid Irving op een zeer persoonlijke zaak gezet; namelijk het onder verdachte omstandigheden overlijden van zijn zoon George. Harry Bosch moet uitzoeken of het moord of zelfmoord betreft en dient zich in sierlijke passen door een politieke slangenkuil te begeven. Maar Harry spaart geen mensen wanneer hij een moordonderzoek wil oplossen waardoor het noodzakelijk is om op een paar lange tenen te trappen.

Harry kennen we als een doorgewinterde rechercheur die rechtvaardigheid hoog in het vaandel heeft staan. Hij nadert bijna zijn pensioen en geeft de lezer een kijkje in zijn gedachtegang over de toekomst. Hij wil meer tijd doorbrengen met zijn dochter Maddie, een stoere meid die dezelfde carrière als haar vader voor ogen heeft. Harry begeeft zich in een spagaat: hij meer vaker bij Maddie zijn maar zijn ‘drive’ als rechercheur heeft vaak de overhand. Gelukkig is Maddie een zelfstandige jonge meid die haar eigen boontjes kan doppen.

Het leven van Bosch met twee moordzaken (de zoon van Irving en de oude moordzaak op de jonge vrouw) zorgt door de complexiteit tot veel druk. Maar dit is waar hij voor leeft. Bosch gaat als vanouds geen uitdaging uit de weg, maar vergeet in zijn zoektocht zijn partner Chu bondgenoot te maken van zijn vorderingen en speurwerk. Dit zorgt voor een samenwerking die op gespannen voet verder gaat. Al met al veel spanning en gevoel. Een mooie dosis! Zoals we ook gewend zijn van Connelly krijgen beide zaken  genoeg aandacht en wordt aan beide zaken een steengoed plot gekoppeld.

De Val is wederom een weergaloze thriller waarin je wordt getrakteerd op ouderwets speurwerk met een flinke dosis spanning.

Ik besprak ook Het recht om te zwijgen van Michael Connelly

2 thoughts on “De val van Michael Connelly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *