Algemeen

Mijn top 7 van 2016

Op het internet kan je niet meer om de lijstjes heen. Ook ik ben gezwicht om een persoonlijke top 7 van mooiste, grappigste, spannende ofwel beste boeken van 2016 samen te stellen. Lezen jullie mee?

img_49871

Dit jaar las ik 59 boeken, een stuk minder dan vorig jaar. Wel las ik dit jaar veel meer kinderboeken die ik niet allemaal heb meegerekend. Het zijn vrijwel nog allemaal prentenboeken. Dit gaat langzaamaan wel een beetje veranderen. Mijn zoon wordt ouder en vindt samen een boek lezen heel erg leuk. Dat komt goed uit, ook ík vind het leuk om samen met hem te lezen. Soms vind ik het wel een beetje jammer dat het vaak dezelfde boeken zijn, maar hij geniet enorm van en doet alsof hij ieder verhaaltje voor het eerst hoort, haha.. Eerst was het altijd Bumba en nu is Dikkie Dik enorm favoriet.

Op basis van de boeken die ik vorig jaar heb gelezen kom ik uit op onderstaande top 7. Het zijn de boeken waarvan ik vorig jaar het meest heb genoten, dus het zijn de meest uiteenlopende boeken. Leuk juist toch?

In willekeurige volgorde volgt hier mijn top 7 van 2016:

1. Jacques Vriens – Willem en Dikke Teun

Ohhh… wat een geweldig voorleesboek van Jacques Vriens is dit! Ik heb dit als recensie-exemplaar aangevraagd en hier heb ik geen seconde spijt van gehad. Dit is verreweg het leukste voorleesboek dat ik ken. Het gaat over het verlegen jongetje Willem die hulp krijgt van zijn kater Dikke Teun bij het doen van spannende dingen, zoals een eerste boodschapje en buitenspelen. Dikke Teun praat namelijk stiekem tegen Willem en steunt hem in onzekere momenten. Wat een ontzettend lief voorleesboek met prachtige illustraties.

img_6626

2. Tiffany McDaniel – De zomer die alles deed smelten

Ik schreef een lange bespreking over De zomer die alles deed smelten. Gewoonweg omdat ik te weinig woorden kon vinden die benadrukten hoe mooi ik dit boek vond. Het gaat over goed en kwaad en over hoe onduidelijk soms de grens tussen deze twee is.

3. Alex Boogers – Alleen met de goden

Via Storytel heb ik begin dit jaar Alleen met de goden van Alex Boogers geluisterd. Hiervan heb ik nog een bespreking gemaakt, maar wat vond ik dit een mooi boek. Dit is trouwens mede te danken aan de voorlezer van het verhaal; Sander de Heer. Hij vertelt het levendig en met het gebruik van wisselende accenten en stemmen werd geen enkele reis saai.

Het verhaal gaat over Aaron Bachmann die zich vanuit een slecht milieu letterlijk en figuurlijk op weet te boksen naar een beter leven. Wat een flinke portie gevoel bevat dit boek. Echt, dit boek behoort zeker tot mijn top 5 aller tijden. Ga het lezen (of luisteren)!

4. Lize Spit – Het smelt

Ook Lize Spit mag niet ontbreken in deze top 7. Het is een geweldige debuutroman die je totaal verslagen en overrompeld achterlaat. Niet alleen de ontknoping vind ik ijzersterk, maar het hele boek zit erg vernuftig in elkaar. De schrijfstijl, de uitwerking en de verhaallijnen die nauwkeurig met elkaar verweven zijn, zorgen voor een heuse traktatie.

5. Julia Navarro – Schiet maar, ik ben toch al dood

Nog zo’n dikke pil die ik afgelopen jaar verslonden heb. Maar liefst 768 pagina’s heb ik genoten en geleerd van de historische reis die Julia Navarro uitzet. Ze begint in Rusland ten tijde van de tsaren en de revolutie en neemt je mee naar Parijs en Jeruzalem. Een informatief boek met een geweldig verhaal over twee bevriende families te midden van de strijd om Israël.

9200000045904462

6. .Michael Robotham – Zeg dat je het spijt

Nog niet zo heel lang geleden ontdekte ik thrillerauteur Michael Robotham. Vooral van zijn thriller Leven of dood was ik enorm van onder de indruk. In de bibliotheek neem ik nu geregeld boeken mee die ik nog niet ken. Zo las ik vorig jaar Zeg dat je het spijt van zijn hand. Een spannende thriller over twee vermiste meisjes. Hun zaak wordt in één klap weer actueel wanneer één meisje gevonden wordt.

7. Arnaldur Indridason – Onland

Natuurlijk kan Arnaldur Indridason in dit rijtje niet ontbreken. Zijn nieuwste boek waarin Erlendur nog een hele jonge rechercheur is, is wederom steengoed. Ik houd zo van zijn schrijfstijl en zijn verhalen. De sluimerende spanning die nergens echt door het oppervlakte breekt is voor mij zo kenmerkend. Ik hoop zo dat hij nog heel lang mag blijven schrijven.

Wat waren de beste boeken die jij afgelopen jaar hebt gelezen?

5 thoughts on “Mijn top 7 van 2016

 1. Lekker gevarieerd lijstje! Mijn jaaroverzicht staat op mijn blog. Het allerbeste boek vond ik ‘Op een nacht’ van Anne Eekhout: zeer mooi geschreven en ontzettend spannend!

 2. ‘Alleen met de goden’ wil ik nog steeds een keer lezen. Bedankt voor de herinnering :) Mijn favorieten waren ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet op de Beeck en ‘Schittering’ van Margaret Mazzantini.

 3. Mooi en leuk lijstje!
  Ik denk dat ik “De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren” van Haruki Murakami het beste boek vond dat ik in 2016 heb gelezen.

 4. Het boek ” Alleen met de goden” van Alex Boogers is het mooiste boek van 2016.
  Prachtig geschreven met mooie poëtische zinnen. Het boek blijft me bij. Ik denk nog wel eens aan Aaron Bachman. Alex Boogers is een groot schrijver. Heb alles van hem gelezen.

 5. Mooie lijst! Ik heb er een paar van gelezen, maar waarom heb ik Michael Robotham niet gelezen?! Hoe kan die nu aan mijn aandacht zijn ontsnapt? Gelukkig is het jaar nog jong ;-)
  De zomer die alles deed smelten lijkt me ook heel indrukwekkend, en ach ja natuurlijk: Het smelt! :-) Zo mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *