#50 books13 januari 2017

4

#50books vraag 2 – Leesbelemmeringen

Elke week op zondag wordt er een nieuwe ‘leesvraag’ gesteld die door iedereen op eigen wijze beantwoord kan worden. Dit wordt al vanaf 2013 wekelijks georganiseerd en dit jaar heeft Martha het stokje van Hendrik-Jan overgenomen.

De #50books vraag van deze week (vraag 2) is: Wat zijn voor jou belemmeringen bij het lezen?index

Als echte boekenliefhebber lees ik het liefst het grootste gedeelte van de dag. Natuurlijk kan dit niet altijd, ik heb immers nog veel meer verplichtingen die ik moet nakomen. Denk bijvoorbeeld aan werk, huishouden ed. Maar ondanks deze verplichtingen zou ik meer kunnen lezen dan dat ik nu doe. Hieronder bespreek ik een paar van mijn ‘leesbelemmeringen’.

Kinderen

Zoals Jannie heel goed heeft beschreven, heeft iedere levensfase andere leesbelemmeringen. Mijn grootste ‘belemmering’ op dit moment zijn mijn kinderen. Maar ik geniet enorm van mijn kinderen, daarom vind ik het woord belemmering in deze situatie dan ook een verkeerde benaming. Dat het lezen op een lager pitje staat is soms wel jammer, maar ik zou mijn kinderen voor geen goud willen missen. Met twee jonge kinderen in huis (2,5 jaar en 4,5 maanden) heb je tussen 7.00 uur ‘s ochtends en 19.30 uur ‘s avonds geen tijd voor jezelf. Er is altijd wel iemand wakker (of je hebt geluk) waarmee je samen mag (moet….MAMA!) spelen, er ligt altijd wel was die weggewerkt moet worden, een luier die verschoond moet worden of een snottebel die je snel moet wegvegen voordat deze ergens aan de bank zit geplakt. Samen lezen wordt daarentegen steeds gezelliger omdat mijn zoon ouder wordt en steeds meer gaat begrijpen.

Social media

Social media is toch wel één van mijn grootste belemmeringen. Ik ben snel afgeleid en enorm nieuwsgierig. Daarom ben ik ook bijna altijd bij mijn telefoon in de buurt. ‘Even’ twitter of facebook checken leidt vaak tot een uur geklik en het bekijken van nutteloze informatie.

Televisie

Standaard gaat bij ons ‘s avonds de televisie aan (nu kijk ik bijvoorbeeld ook met een schuin oog naar The big bang theory). Ik doe dus dingen tegelijk. Helaas kan ik niet echt goed lezen en televisie kijken, multitasken lukt dus niet altijd..

Leesbelemmeringen uit de weg gaan

Volgens mij zou ik veel meer kunnen lezen wanneer ik ‘s avonds ervoor zorg dat storende factoren (telefoon, televisie) niet bij mij in de buurt zijn. Maar ook op andere momenten zou ik meer kunnen lezen. Zo zit ik op werkdagen twee uur in de auto en zou ik vaker een luisterboek kunnen luisteren. Misschien moet ik dat ook maar meer gaan doen, want het zorgt wel voor een stuk minder gejaag én ik lees meer.

Wat zijn jouw leesbelemmeringen?

4 thoughts on “#50books vraag 2 – Leesbelemmeringen

  1. ik heb de vragen ook gezien, leuk dat jij dit oppakt. Ik ken dezelfde leesbelemmeringen, maar over het algemeen ervaar ik ze niet als belemmeringen, ik lees nog steeds, maar inderdaad is een luisterboek een goede oplossing, Afstemmen op iets wat je zelf wilt horen (lezen) in plaats van naar het aanbod op de radio luisteren wat ook interessant kan zijn.

  2. Een baby die niet wil slapen over dag is best wel een ‘belemmering’ op het lezen. ;) Gelukkig is dat nu weer wat beter. Social media is ook erg herkenbaar. Het is zo in een keer al weer een uur verder en dan vraag ik me af wat ik met mijn tijd heb gedaan. Verder is stress (en ppd) ook een belemmering. Ik kan zo bezig zijn met al mijn (negatieve) gedachten dat er daardoor niks uit mijn handen komt. En dus ook lezen niet. :(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *