Romans en literatuur

Greame Simsion – Het beste van Adam Sharp

Graeme Simsion is wereldwijd bekend geworden met Het Rosie-project, wat werd vervolgd door Het Rosie effect. Het eerste boek vond ik wel goed, maar ik was niet helemaal overdonderd. Onlangs las ik zijn nieuwste boek, Het beste van Adam Sharp, ter bespreking in onze leesclub.

9200000059399679

Adam Sharp is al jaren getrouwd met Claire. Hij leidt een goed leven, kan met opdrachten op ICT-vlak ruimschoots rondkomen en heeft genoeg mogelijkheden om zijn leven naar eigen wens in te vullen. Toch is hij niet gelukkig met zijn middelmatige leven. Zijn huwelijk met Claire is voornamelijk gebaseerd op wederzijdse acceptatie en een goede verstandhouding. Van liefde lijkt er zo op het eerste gezicht niet echt sprake te zijn.

Wanneer Adam een berichtje krijgt van de Australische Angelina, verandert zijn saaie dag in een mooie dag. Angelina is namelijk zijn grote liefde die hij in zijn jongere jaren tijdens zijn werk in Australië heeft leren kennen. Toen hij als hobbypianist in een kroeg oude nummers speelde, viel zij hem bij met zang en de vonk sloeg genadeloos in de pan. Na een paar maanden intensief met elkaar opgetrokken te zijn, eindigt het liefdesavontuur wanneer Adam zijn klus heeft geklaard.

Hoe zou het al die jaren met Angelina zijn gegaan? Zij en haar man nodigen Adam uit voor een kort verblijf in hun huisje in Frankrijk. Adam twijfelt geen moment en gaat op weg naar om….. Ja, om wat te doen?

Dat Graeme Simsion een goed verteller is blijkt wel uit zijn eerste boek. Ook in Het beste van Adam Sharp vlieg je door de pagina’s. Het eerste deel zit boordevol humor, het is ontzettend leuk om te lezen hoe Angelina en Adam elkaar leren kennen, om elkaar heen draaien en de mooiste maanden van hun leven beleven. Zoveel liefde, dit zou toch wel goed moeten eindigen?

Adam is met zoveel humor beschreven dat ik hem als personage echt geweldig vond. Totdat hij besluit naar Frankrijk te gaan. Vanaf dit moment wordt het verhaal langdradig en saai. Want vanaf het moment in Frankrijk beginnen Adam, Angelina en haar man Charlie een rol te spelen waarbij de nodige analyses niet uitblijven. Van een mooi en ontroerend verhaal wordt het een verhaal vol details, twijfels en onzekerheid. Dat mensen tot het uiterste gaan voor hun liefde begrijp ik wel, maar tot een zekere hoogte.

Wat vervolgens in Het beste van Adam Sharp gebeurt is erg onrealistisch en vergezocht. Het is jammer dat Simsion zijn psychologische insteek te te enthousiast heeft doorgevoerd, want dit maakt het verhaal niet beter.

2 thoughts on “Greame Simsion – Het beste van Adam Sharp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *