Prentenboeken29 januari 2017

1

De kleine walvis van Benji Davies

Van 25 januari tot 4 februari 2017 zijn het de Nationale Voorleesdagen. Tijdens deze dagen wordt er landelijk aandacht besteed aan het voorlezen. Nu wordt er in Huize Boekenz dagelijks voorgelezen (soms zoveel dat je er zelf gek van wordt), maar wel wilde ik heel graag De kleine walvis van Benji Davies kopen. Tijdens de Nationale voorleesdagen is deze namelijk uitgeroepen tot Prentenboek van het jaar!16299327_1238715186205040_8870609344045383661_n

Het lieve jongetje Boy woont samen met zijn vader in een huisje op het strand. Zijn vader is visser en gaat elke ochtend heel vroeg weg om vis te vangen. Helaas hebben ze niet veel buren waardoor Boy zich vaak zelf moet weten te vermaken.

Op een dag na een stormachtige nacht gaat Boy erop uit om te kijken welke spulletjes zijn aangespoeld op het strand. Tot zijn verbazing en vreugde ziet hij een kleine walvis! Hij neemt hem mee naar huis en verzorgt de walvis met alle liefde die hij heeft. In de badkuip voorziet hij de walvis van vers water, hij zingt liedjes en geeft hem eten. Boy is eigenlijk wel blij dat hij nu een vriendje heeft.

Wanneer zijn vader thuiskomt is het onmogelijk voor Boy om zijn grote geheim verborgen te houden. Diep in zijn hart weet hij dat er niets anders op zit dan zijn vriendje terug te brengen naar de plek waar hij thuishoort; de zee. Want hoe kan een walvis nu gelukkig zijn in een kleine badkuip? Gelukkig wordt zijn vader niet boos op Boy, maar ziet hij in dat zijn zoontje eenzaam is. Hij beseft dat hij veel meer leuke dingen met Boy moet doen om hem gelukkig te maken. Maar eerst brengen ze samen de kleine lieve walvis terug naar open zee.

Verfijnde illustraties

Wat een prachtig vormgegeven prentenboek is De kleine walvis van Benji Davies. De illustraties vertellen zoveel meer dan het verhaal, er zit namelijk zoveel detail en gevoel in verwerkt dat de teksten haast overbodig zijn. Ik houd wel van die verfijnde en subtiele illustraties met prachtig kleurgebruik.

Maar ik ben niet alleen vol lof over de illustraties, ook het verhaal an sich is prachtig. Het gaat om eenzaamheid en dat je soms iemand of iets moet loslaten omdat je van ze houdt. Wanneer de vader van Boy merkt dat zijn zoontje zo eenzaam is, gaan ze ook veel meer leuke dingen doen zoals schilderen en picknicken. De wereld van Boy is veel fijner geworden en hij denkt nog vaak aan zijn kleine walvis die in de zee ook veel gelukkiger is en kan zijn dan in de badkuip.

De kleine walvis van Benji Davies is een prentenboek dat niet in je boekenkast mag ontbreken!

Prentenboeken top 10 van 2017

De jury van de Nationale Voorleesdagen heeft een top 10 van prentenboeken opgesteld. Dit is de prentenboeken top 10 van de Nationale voorleesdagen 2017:

  • Berre is bijna jarig – Annemie Berebrouckx (De Eenhoorn)
  • Buurman Brombeer – Ciara Flood (De Fontein)
  • De kleine walvis – Benji Davies (Luitingh-Sijthoff)
  • Hé, wie zit er op de wc? – Harmen van Straaten (Leopold)
  • Het boek zonder tekeningen – B.J. Novak (Terra-Lannoo)
  • Klein geitje kan alles – Yvonne Jagtenberg (Leopold)
  • Kleine blauwe truck – Alice Schertle (Gottmer)
  • Kom uit die kraan! – Tjibbe Veldkamp (Lemniscaat)
  • Lente, zomer, herfst, winter – Britta Teckentrup (Veltman Uitgevers)
  • Van wie is die hoed? – Joukje Akveld en Thé Tjong-Khing (Gottmer)

1 thought on “De kleine walvis van Benji Davies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *