Jeugd- en kinderboeken

Willem en Dikke Teun van Jacques Vriens

Dit jaar viert Jacques Vriend zijn 40-jarig jubileum. In zijn carrière heeft hij meer dan 100 boeken geschreven. Ter ere van zijn jubileum brengt Uitgeverij Unieboek een paar van zijn succesvolle boeken opnieuw uit. Willem en Dikke Teun is daar eentje van. En deze mocht ik lezen!

img_6626

Willem is een klein, verlegen en een beetje een onzeker jongetje. Dikke Teun is zijn kater en tevens zijn beste vriend. Hun grootste geheim is dat Dikke Teun kan praten, maar alleen als ze met zijn tweetjes zijn. Als er plots iemand binnenloopt terwijl ze aan het praten zijn, miauwt Dikke Teun als een normale kat.

Dikke Teun is stoer en nergens bang voor. Hij helpt Willem dan ook als hij iets spannend vindt of iets niet zo goed durft. Zo loopt Dikke Teun met Willem mee naar de bakker als hij voor het eerst een boodschapje moet doen en helpt hij wanneer Willem van zijn moeder buiten moet spelen. Met dank aan Dikke Teun verandert Willem van een klein onzeker jongetje naar een kleuter. Nog steeds erg lief, maar hij durft steeds meer te praten met andere kinderen en durft zelfs in de kring hardop te spreken!

Deze verhalenbundel van Jacques Vriens is prachtig voorleesboek voor peuters. Het leert ze dat het niet gek of raar is om ergens bang voor te zijn of om iets een beetje eng te vinden. Ik heb zelfs als volwassene genoten van de verhalen en de prachtige illustraties. Ieder nieuw verhaaltje is aangeduid met de stoere kop van Dikke Teun en ieder verhaal is daarnaast voorzien van een prachtige illustratie die het verhaal op perfecte wijze aanvullen en ondersteunen. Credits voor illustrator Alex de Wolf!

img_6627De wijze waarop Vriens zijn boodschappen overbrengt naar zijn kleine lezers is subtiel en humoristisch te noemen. Dikke Teun is heerlijk nuchter en straalt dit ook uit. Hij maakt zich nergens zorgen om en is een stoere kater. Tenminste bijna altijd. Ik moest namelijk verschrikkelijk lachen om het verhaal waarin het over verliefdheid gaat. Dikke Teun vindt verliefdheid maar onzin, maar als hij ‘s nachts een wit poesje hoort miauwen smeekt hij Willem om het raam open te doen en krabt ondertussen van onrust aan de kozijnen. Het is zijn ‘instinct’ zegt hij dan, haha. Ondertussen vindt iedere volwassene een krolse kat ontzettend irritant, maar Vriens weet dit toch zo te beschrijven dat je ook nog met de altijd nuchtere Dikke Teun meeleeft. ‘s Ochtends doet hij dan ook net alsof er niets is gebeurd ;-)

De verhalen zijn kort, maar afwisselend en leuk. Prima om voor te lezen tijdens bedtijd. Wat een superleuk voorleesboek, dit is werkelijk waar één van de leukste voorleesboeken die ik ken!

Het boek is geschikt voor kleine lezers van 4 – 6 jaar.

Graag wil ik Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

1 thought on “Willem en Dikke Teun van Jacques Vriens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *