Jeugd- en kinderboeken

Secret Scouts en de vermiste president van Kind

In 2013 las ik het eerste boek van de Secret Scouts, namelijk die van de verloren Leonardo. Een avontuurlijk jeugdboek dat over tijdreizen gaat. Onlangs bracht het schrijversduo Kind het tweede deel uit met als titel Secret Scouts en de vermiste president.

9200000057461478

De vier vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack hebben samen al heel wat meegemaakt. Ze zijn namelijk in het bezit gekomen van een zogenaamd planetarium, een instrument waarmee ze kunnen tijdreizen. In het vorige deel hebben zij kennis gemaakt met Leonardo da Vinci. Hij heeft voor hen een mysterieuze boodschap achtergelaten en nodigt hen uit om weer tijd te reizen.

Nieuwsgierig en onbevangen als het viertal is maken ze een paar sprongen in de tijd. Zo bezoeken ze in het verleden hun eigen dorp, gaan ze naar Amerika en Aken. Dit is niet geheel zonder gevaar want op de een of andere manier weet het viertal altijd weer in gevaarlijke situaties te belanden. Gelukkig komen ze er vaak zonder kleerscheuren af en ontmoeten ze zeer interessante mensen. Ze maken in dit deel bijvoorbeeld kennis met Piet Mondriaan, Karel de V en Martin Luther King. Ook ervaren de vrienden dat met behulp van tijdreizen de geschiedenis veranderd kan worden en dat is niet zonder enig risico. Zo is Barack Obama per ongeluk vermist en in een verkeerde eeuw achtergelaten.

De Secret Scouts en de vermiste president is een avontuurlijk jeugdboek dat naast amusant ook nog leerzaam is. Je leest namelijk veel over belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis, bijvoorbeeld de kroning van Keizer Karel V en de bekende speech van Martin Luther King. De vier vrienden beseffen dat het vroeger toch heel anders (ook wel gevaarlijker) was dan het nu is.

De schrijfstijl van Kind is plezierig; het leest vlot en is spannend. Het is goed gedoseerd voor kinderen en ik vind het leuk om te lezen hoe een floppy wordt uitgelegd en dat er in het verleden nog geen internet was. Dan besef ik mij wel even dat ik niet meer tot de doelgroep behoor :-)

De opbouw van het verhaal is goed, maar bepaalde scenes vond ik iets te overdreven. Hierbij doel ik voornamelijk op de scene met de luchtballon en de witte haai. Ik vond deze scene zo anders dan de rest van het verhaal dat het mij enigszins verbaasde. Het deed een beetje afbreuk aan het verhaal.

Op dit puntje na ben ik enthousiast over dit boek. Spannend, avontuurlijk én leerzaam, wat een goede combinatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *