Prentenboeken29 november 2016

0

Oskar van Jacques Maes en Lise Braekers

Jacques Maes en Lise Braekers, zijn allebei graphic designer. Ze zijn gek op vintage spulletjes en de nostalgische vondsten die ze opsnorren op rommelmarkten en de citytrips die ze maken, vormen de basis voor hun ontwerpen. Dit jaar verscheen het boek Oskar; een visueel boek.

112Oskar is een bijzondere speelgoeddinosaurus. Een klein jongetje kreeg hem ooit cadeau is sindsdien zijn ze altijd bij elkaar. Wanneer het jongetje in bad gaat, raakt hij in de enorme berg speelgoed zijn Oskar kwijt. Ook bij het leeglopen van het bad is er geen Oskar te vinden.

Hij zoekt overal, maar elke keer wordt hij op het verkeerde been gezet. Dan is het een paraplu en dan is het weer een het stuur van een fiets dat onder water op Oskar lijkt. Het jongetje zoekt onder walvissen, onder de boot en zelfs onder krokodillen.

Verdrietig loopt het jongetje met de foto van Oskar in de hand, totdat hij plots op zijn hoofd wordt gepoept door een vogel. Deze vogel heeft Oskar! Met behulp van alle spullen en dieren waaronder hij naar Oskar heeft gezocht weet hij een grote hoogte te bereiken en zo Oskar van de vogel af te pakken.

thumbnail_img_6404

Oskar. Wat een vreem maar zeer bijzonder boek. In het begin moest ik even zoeken naar het verhaal, welk verhaal kon ik mijn zoon vertellen zonder bijhorende tekst? Maar al snel wordt het verhaal je duidelijk. Eigenlijk is het wel fijn zonder tekst want het prikkelt je fantasie om zelf iets te verzinnen. Op deze manier kan je ook iedere keer iets anders toevoegen of weglaten.

De illustraties zijn prachtig en gemaakt met een paar kleuren waardoor het in eerste instantie wat saai lijkt maar daarna voor veel rust zorgt. Er valt al genoeg te zien en te vertellen waardoor je drukke illustraties helemaal niet nodig hebt.

Wat ik erg mooi vind is dat in het begin het jongetje in bad zit en vervolgens iedere keer op zoek gaat naar Oskar in water dat dezelfde omvang heeft. Dit zorgt voor herhaling en duidelijkheid. Grappig ook hoe die walvissen opgepropt zijn in het kleine vijvertje en hoe het jongetje ze opstapelt aan de rand :-)

Oskar is fantasierijk, creatief maar bovenal prachtig om (samen) naar te kijken!

Graag wil ik Uitgeverij Van Halewyck bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *