Romans en literatuur

Joseph, de zwarte Mozart van Jan Jacobs Mulder

Joseph Boulogne Chevalier de Saint-George, ook wel ‘Joseph, de zwarte Mozart’ genoemd, leefde van 1745 – 1799 en was een beroemd componist en schermer. Jan Jacobs Mulder schreef een boek over deze flamboyante persoonlijkheid met als titel Joseph, de zwarte Mozart.

9789401605731

Joseph Boulogne overdenkt zijn leven op zijn sterfbed. Als zoon van een zwarte slavin en een blanke plantage-eigenaar heeft hij het niet gemakkelijk gehad. Hij groeide op in Parijs en wist zich te ontwikkelen tot een internationaal befaamd componist en schermer. Vanwege zijn charismatische en mysterieuze uiterlijk was hij ook erg geliefd bij de vrouwen.

Op zijn sterfbed overdenkt hij zijn leven; zijn successen, de relatie met zijn familie, vrienden en geliefden. Over hoe zijn moeder op brute wijze tijdens haar oversteek is verkracht, hoe hij haar heeft gewroken en over hoe minderwaardig er over het zwarte volk wordt gedacht. Maar ook overdenkt hij zijn onzekerheden, zijn gevoel als mulat niet erkend te worden door de Franse, maar ook Europese, samenleving. Het streven om als volwaardig mens te worden beschouwd en zijn strijd voor de afschaffing van de slavernij dat hem zelfs naar Saint Domingue voert. Het is een bewogen leven geweest.

Het boek is opgedeeld in vier delen waarin je Joseph in verschillende fasen van zijn leven volgt. Zijn relatie met zijn vader, moeder, zijn nanny Anna en de omgang met de slaven in zijn geboortedorp worden uitgediept. Je merkt al snel hoe goed zijn vader met zijn slaven omgaat en dat er sprake is van wederzijds respect. Wanneer zijn vader zijn gezin meeneemt naar Parijs is er van het wederzijdse respect geen sprake meer. Joseph heeft het gevoel te moeten knokken voor zijn positie. Dit heeft Jan Jacobs Mulder op beeldige wijze weten te beschrijven waardoor er een duidelijk beeld geschetst wordt van Joseph.

Muziek blijkt een belangrijke rol te spelen in het leven van Joseph. Dit onderdeel is dan ook uitgebreid uitgewerkt in het boek. Iets té naar mijn gevoel. Er wordt teveel ingegaan op gecomponeerde stukken, het orkest en er worden veel andere muzikanten genoemd die verder geen rol spelen in het verhaal. Ondanks dat deze vele feiten getuigen van een enorme hoeveelheid gedetailleerd voorwerk doet het een beetje afbreuk aan het verhaal en zeker aan leestempo.

Hetzelfde geldt voor de Franse revolutie, dat leidde tot afschaffing van de Franse monarchie. Er worden veel feiten aangestipt en namen genoemd wat het lezen niet makkelijker maakt (maar wat ik persoonlijk wel interessant vind). Maar daarnaast wordt aan grote gebeurtenissen, zoals de slag bij Jemappes en de onthoofding van koning Lodewijk XVI tijdens de revolutie, die ook zeker een grote invloed hebben gehad op het leven van Joseph, verhoudingsgewijs snel aan voorbij gegaan. Graag had ik meer over willen lezen wat het impact was op Joseph en wat voor gevoel hij daarbij had. In welke mate het bijvoorbeeld invloed heeft gehad in zijn strijd voor de afschaffing van de slavernij.

Gelukkig maakt Jan Jacobs Mulder het weer goed met het einde waarin Joseph strijdt voor de afschaffing van de slavernij in Saint Domingue. Het is spannend en interessant in de exotische omgeving in vergelijking met Frankrijk. Stiekem vond ik het een beetje jammer dat aan dit gedeelte niet meer bladzijdes besteed waren.

Joseph is een bewogen man geweest: ruimdenkend, sociaal en talentvol. Dit boek bied je een mooie gelegenheid om meer over deze man te lezen en over de tijd waarin hij leefde. Jan Jacobs Mulder heeft met het boek Joseph, de zwarte Mozart, een prachtig werk afgeleverd dat je veel informatie geeft. Af en toe leest het niet zo heel soepel maar de inhoud is volledig, juist en interessant. Een goed boek voor elke liefhebber van geschiedenis!

Graag wil ik Xander Uitgevers bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

1 thought on “Joseph, de zwarte Mozart van Jan Jacobs Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *